fakta.ba

Inflacija u Egiptu ponovo raste, pada vrijednost egipatske funte

Inflacija u Egiptu ponovno je u februaru dosegla novi najviši…

Inflacija u Egiptu ponovno je u februaru dosegla novi najviši nivo za ovu godinu, saopćila je vlada u četvrtak, pri čemu su najviše porasle cijene hrane. Zemlja je usred ekonomske krize i gubitka vrijednosti valute, javlja agencija AP.

Godišnja inflacija porasla je na 32,9 posto u februaru, objavila je državna agencija za statistiku, u odnosu na 26,5 posto u januaru. Među proizvodima s najvećim rastom cijena bili su žitarice, meso, perad, riba i voće.

U saopćenju se dodaje da su cijene hrane porasle 61,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Egipćani, od kojih prema službenim podacima gotovo trećina živi u siromaštvu, nastoje održati korak s rastom cijena od prošle godine, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu izazvala svjetsku inflaciju. Zemlja je najveći svjetski uvoznik pšenice, a većina uvoza tradicionalno dolazi iz istočne Evrope.

Rat u Ukrajini došao je nakon godina vladine štednje u Egiptu, pandemije koronavirusa i više od decenija poremećaja u privredi Bliskog istoka. Vlada egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sissija 2016. godine pokrenula je program reformi čiji je cilj preokrenuti dugotrajne deformacije u privredi u zamjenu za zajmove Međunarodnog monetarnog fonda.

Kako bi pokušao obuzdati ekonomska previranja, Egipat je prošlog decembra osigurao najnoviju finansijsku pomoć, zajam od MMF-a u iznosu od 3 milijarde dolara. Zauzvrat, el-Sissijeva vlada se obavezala na razne privredne reforme pod vodstvom MMF-a, uključujući fleksibilni kurs za egipatsku funtu i smanjenje subvencija za gorivo.

Valutom zemlje sada se trguje za više od 30 egipatskih funti za dolar, što je više od 50 posto gubitka vrijednosti od ovog doba prošle godine.

Ranije ovog mjeseca, vlada je podigla cijene nekih vrsta benzina kao potez koji će vjerojatno dodatno povećati cijene druge robe i usluga.

Kako bi pokušala ublažiti teret Egipćana, vlada je postavila tržnice na kojima se prodaju osnovna dobra po nižim cijenama i povećala plaće javnih službenika.

Također, El-Sissi je 3. marta najavio da će vladini zaposlenici dobiti povećanje plaće od 1000 egipatskih funti mjesečno, što je otprilike 32 dolara.

(FENA)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba