fakta.ba

Inflacija u eurozoni pala 5,5 posto: Najavljeno novo povećanje kamatnih stopa

Evropska centralna banka, zajedno sa svojim kolegama širom svijeta, ubrzano…

Evropska centralna banka, zajedno sa svojim kolegama širom svijeta, ubrzano podiže kamatne stope u borbi protiv inflacije. Naročito je najavljeno podizanje kamatnih stopa nakon što je inflacija u eurozoni pala na pet posto.

Inflacija u Evropi je ponovo opala u junu i to sa dosadašnjih šest, na 5,5 posto, javlja Euronews.

Iako je to veliki pad u odnosu na vrh od 10,6 posto u oktobru 2022. godine, visoke cijene u SAD-u, Evropi i Velikoj Britaniji natjerale su neke od vodećih svjetskih centralnih bankara da nastave podizati kamatne stope sve dok inflacije ne padne na dva postotka.

Inflacija je uveliko varirala širom eurozone – Slovačka je imala najvišu stopu od 11,3 posto. Njemačka, najveća evropska ekonomija, zabilježila je 6,8 posto, a Francuska 5,3. Tri zemlje su bile ispod cilja ECB-a od dva posto: Luksemburg sa jedan posto, Belgija sa 1,6 i Španija sa također 1,6.

Kao što je to od ranije poznato, početno izbijanje inflacije bilo je potaknuto ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je podigla cijene energije i hrane . Oporavak globalne ekonomije od pandemije koronavirusa također je opteretio zalihe dijelova i sirovina.

Cijene energije i pšenice su se spustile na predratne nivoe, a problemi u lancu snabdijevanja su se ublažili, ali inflacija je nastavila da se širi kroz druge dijelove ekonomije.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba