fakta.ba

Istekao rok koji se smatra realnim za potragu za preživjelima nakon zemljotresa

Prema nekim međunarodnim standardima, nakon sedam dana od zemljotresa obično…

Prema nekim međunarodnim standardima, nakon sedam dana od zemljotresa obično se prestaje s traganjem za preživjelima i pale teške mašine, čime se počinje s raščišćavanjem terena. Ali, spasioci u Turskoj i dalje izvlače preživjele, zbog čega se za sada niko ne oglašava po ovom pitanju, a oni čiji se najmiliji i dalje smatraju nestalima gaje nadu da će ih ponovo vidjeti, ne želeći uopšte da razmišljaju o odustajanju od potraga.

Davor Vidović, vođa spasilačkog tima MUP-a, Sektora za vanredne situacije koji se s našim timom nalazi u Turskoj, rekao je prije nekoliko dana da se nakon sedam dana obično počinje s totalnim uklanjanjem ruševina.

– Tada dolazi do odluke o potpunom uklanjanju ruševina, ali uvijek postoje ekstremni slučajevi da neko uspije da preživi. Timovi i dalje nastavljaju, mi nastavljamo i dalje da radimo – istakao je on.

Da nada i dalje postoji potvrđuju posljednje vijesti iz Turske, poput one o spašavanju čovjeka koji je nakon 170 sati izvučen iz ruševina u Antakiji, te žene koja je spašena poslije sedam dana od zemljotresa koji je sravnio sa zemljom Gaziantep.

(Izvor: Avaz)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba