fakta.ba

Izetbegović: Nećemo podržati smjenu Heleza, vlast se samo bavi nezakonitim smjenama

Nakon sjednice Predsjedništva Stranke Demokratske Akcije (SDA) medijima se obratio…

Nakon sjednice Predsjedništva Stranke Demokratske Akcije (SDA) medijima se obratio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović.

Izetbegović je na početku obraćanja kazao da je danas navršena godina dana kako je formirana nova parlamentarna većina te je analiza njihovog rada bila jedna od tema sastanka.

“Rezultat je ispod svakog očekivanja. Predstavnički dom FBiH je održao samo sedam redovnih sjednica, od kojih dvije nisu završene. Ni Vlada FBiH ni Parlament FBiH još nemaju usvojene programe rada, svi vidimo da se skoro ništa ne dešava”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da se zbog nerada u FBiH se bilježi pad izvoza, najavljeno je povećanje cijena električne energije, a što će, kako kaže, biti generator svih drugih poskupljenja.

“Neefikasan je i Predstavnički dom PSBiH. Vijeće ministara BiH je za ovaj period predvidio usvajanje 50 zakona, a usvojeno je tek pet”, rekao je Izetbegović.

Jedan od zaključaka Predsjedništva SDA je traženje istrage o navodima SNSD-a i SDP-a o navodnoj radikalizaciji i postojanju kampova za obuku u RS-u i FBiH.

“Smatramo posebno ozbiljnom potrebu istrage o izjavama ministra odbrane Zukana Heleza o postojanju paramilitarnih kampova na nivou RS-a”, istakao je Izetbegović.

Komentirao je i pokretanje smjene Zukana Heleza u parlamentarnu procedure.

“Deplasirano je glasanje o smjeni Heleza, jer smjenu zaslužuje cijelo Vijeće ministara BiH. SDA to neće podržati”, naglasiao je Izetbegović.

Dodaje da se aktuelna vlada na nivou FBiH bavi nezakonitim smjenama, a nije napravila ni pogram rad ate kadrove prepušta HDZ-u.

“U EP BiH je vođenje povjereno direktoru lokalnog preduzeća i to nam dolazi na napaltu poskupljenejm električne energije”, navodi Izetbegović.

Naveo je da je Vlada Fadila Novalića dovela do rasta penzija preko 50 posto.

“Imali smo bitne pokazatelje povećanja. Tu smo ako treba da se pomogne jer se bojim da je prva godina izgubljena. Nije malo da Mittal zatvara pogone, Lego u Hercegovini… Inflacija je 10 posto, poskupit će struja komunalnim preduzećima, to će direktno udariti na građane. Tu smo da pomognemo ako treba za građane”, zaključio je Izetbegović.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba