fakta.ba

Izetbegović u Foči i Goraždu: Napadi na bošnjačke povratnike su posljedica Dodikove retorike

Izetbegović u Foči i Goraždu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović posjetio je danas Foču gdje se sastao sa članovima Povjereništva SDA Foča, Regionalnog odbora SDA Gornje Podrinje i predstavnicima bošnjačkih povratnika.

Razgovarano je o statusu povratnika u Foču, ali i druge dijelove entiteta RS, s fokusom na učestale napade kojima su izloženi povratnici. Konstatovano je da su fizički napadi, prijetnje i pritisci na bošnjačke povratnike direktna posljedica huškačke retorike predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, te politike rukovodstva manjeg bh. entiteta, kao i izostanka adekvatne reakcije policije i pravosudnih institucija.

Moguće rješenje koje može doprinijeti popravljanju sigurnosti i statusa povratnika je potreba poštivanja ustavnih odredbi koje nalažu proporcionalnu zastupljenost naroda u entitetskim institucijama, istaknuto je tokom susreta u Foči.

Također, Izetbegović je naglasio da će SDA i dalje insistirati da se iz budžeta Federacije BiH nastave osiguravati sredstva za održivi povratak i ekonomsku podršku povratnicima, kao i da se povećavaju u skladu sa rastom federalnog budžeta, saopćeno je iz ove stranke.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba