fakta.ba

Izložba “Kontrast” rezultat je povezivanja mladih umjetnika iz BiH, Srbije i Crne Gore

Izložba fotografija „Kontrast“ otvorena je večeras u galeriji Mak Muzeja…

Izložba fotografija „Kontrast“ otvorena je večeras u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Pored autora iz Donjeg Vakufa, Doboja, Hadžića i Sarajeva izlažu i umjetnice iz Novog Pazara (Srbija) i Plava (Crna Gora) čime izložba dobija internacionalni karakter. Autori fotografija su Ajdin Bradarić, Una Mazrak, Emina Murtezić, Ryan O’Hara, Merjem Jasavić, Ajna Hujdur i Mustafa Mlinarević.

– Ova konceptualna izložba nastala je kao samoinicijativna akcija mladih umjetnika, studenata dizajna, da se izraze kroz umjetnički medij fotografije. Sama tema koja je ujedno i naziv izložbe „Kontrast“ osmišljena je na način da svi učesnici unutar svog polja interesovanja u domeni fotografije mogu slobodno iskazati. Cilj nam je bio da se mi kao studenti ujedinimo i tražimo svoje mjesto bez da nas neko traži – kazao je jedan od autora Mustafa Mlinarević.

Izložba se sastoji od sedam ciklusa fotografija, a svaki sadrži od pet do deset fotografija. Svaki autor unutar tematskog okvira izložbe interpretira različita tumačenja pojma kontrast, od čisto vizuelnog ili likovnog kontrasta, do idejnog ili tematskog. Na ovaj način izložba postaje kolaž različitih viđenja, gdje je svako viđenje jedinstveno. Time ova izložba dobija novu dimenziju u kojoj osim što svaki ciklus predstavlja neku vrstu suprotnosti ili kontrasta, svaki ciklus kontrastira drugim ciklusima.

Pokrovitelji izložbe je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a direktorica ove institucije Šejla Šehabović kazala je da je cilj da mladim ljudima vrate dio onoga što oni ulažu u Muzej.

– U našem Muzeju godinama volontiraju brojni mladi ljudi sa fakulteta iz cijele Bosne i Hercegovine jer žele da nešto doprinisu i iz zahvalnosti prema njima odlučili smo da ugostimo ovu izložbu.  Sretni smo što smo mogli odvojiti svoje vrijeme i prostor jer smatram da je red da naše institucije stanu iza mladih umjetnika  – kazala je Šehabović.

Izložba je ranije predstavljena u Domu kulture u Donjem Vakufu gdje je pokrovitelj bila BZK „Preporod“ Donji Vakuf.

Izložba je otvorena do 18. novembra.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba