fakta.ba

Izrael i Hamas dogovorili oslobađanje talaca i četverodnevno primirje

Izraelska vlada i Hamas su dogovorili četverodnevnu pauzu u borbama…

Izraelska vlada i Hamas su dogovorili četverodnevnu pauzu u borbama kako bi se omogućilo oslobađanje 50 talaca u Gazi u zamjenu za 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu i ulazak humanitarne pomoći u opkoljenu enklavu, javio je Reuters.

Zvaničnici iz Katara, koji je posredovao u pregovorima, kao i Sjedinjene Američke Države, Izrael i Hamas danima su govorili da je dogovor neminovan. Vjeruje se da Hamas drži više od 200 talaca, uzetih kada su njegovi borci napali Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi.

U saopštenju ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua navodi se da će 50 žena i djece biti oslobođeno tokom četiri dana, tokom kojih će biti pauze u borbama. Za svakih dodatnih 10 oslobođenih talaca, pauza bi se produžavala za jedan dan, navodi se, bez pominjanja oslobađanja palestinskih zatvorenika u zamjenu.

„Izraelska vlada je opredijeljena da vrati sve taoce kućama. Večeras je odobrila predloženi sporazum kao prvu fazu za postizanje ovog cilja“, navodi se u saopštenju, objavljenom nakon višesatnog vijećanja koje je bilo zatvoreno za štampu.

Hamas je rekao da će 50 talaca biti oslobođeno u zamjenu za 150 palestinskih žena i djece koji se drže u izraelskim zatvorima. Sporazum o primirju također će omogućiti stotinama kamiona humanitarne, medicinske pomoći i pomoći za gorivo da uđu u Gazu, rekao je Hamas.

Sporazum je prvo primirje u ratu u kojem je izraelsko bombardovanje sravnilo dijelove Gaze, ubilo 13.300 civila i ostavilo oko dvije trećine od 2,3 miliona ljudi bez krova nad glavom. Prije nego što se okupio sa svojom punom vladom, Netanyahu se u utorak sastao sa svojim ratnim kabinetom i širim kabinetom za nacionalnu sigurnost. Prije objave sporazuma, Netanyahu je rekao da je intervencija američkog predsjednika Joea Bidena pomogla da se unaprijedi sporazum tako da je uključivao više talaca i manje ustupaka. Netanyahu je rekao da se šira misija Izraela nije promijenila. 

„Mi smo u ratu i nastavićemo rat dok ne postignemo sve naše ciljeve. Uništiti Hamas, vratiti sve naše taoce i osigurati da nijedan entitet u Gazi ne može ugroziti Izrael“, rekao je u snimljenoj poruci.

Izraelski mediji navode da se prvo oslobađanje talaca očekuje u četvrtak. Provedba sporazuma mora čekati 24 sata kako bi se izraelskim građanima dala prilika da zatraže od Vrhovnog suda da blokira oslobađanje palestinskih zatvorenika, navode izvještaji.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba