fakta.ba

JAJCE / Šta će biti s “Elektrobosnom”: Radnici očajni, načelnik nemoćan

Šest mjeseci od gašenja proizvodnje u sve tri peći fabrike…

Šest mjeseci od gašenja proizvodnje u sve tri peći fabrike „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Poslovna jedinica 1 Jajce, situacija je i dalje nepromijenjena, a sudbina 160 uposlenika je i dalje upitna. Napisao je to na svom Facebook profilu načelnik općine Jajce Edin Hozan, čiji status u nastavku prenosimo u cjelosti, bez uredničkih intervencija.

“Zbog složenih odnosa na tržištu proizvoda, te prije svega visoke cijene električne energije, preduzeće za proizvodnju silicij metala „Metalleghe Silicon“ P.J. 1 Jajce obustavilo je proizvodnju u februaru mjesecu.

Nakon održana dva zajednička sastanka s predstavnicima kolektiva „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad, a u povodu gašenja proizvodnje u ovoj fabrici u Poslovnoj jedinici broj 1 Jajce , jučer sam održao sastanak s Vijećem uposlenika ove fabrike koji su izrazili veliku zabrinutost, jer proizvodnja i dalje nije pokrenuta, a niko od nadležnih vlasti s bilo kojeg nivoa nije reagovao.

Izrazio sam zabrinutost, spremnost i veliku želju lokalne zajednice da i dalje ulaže sve napore kako bi ova kompanije nastavila poslovati u Jajcu.

„Vlada Federacije, nadležno ministarstvo, naše elektroprivrede bi električnu energiju kao domaći resurs koji BiH posjeduje bi trebale staviti na raspolaganje našoj privredi“.

Ovaj sastanak bio je povod da se još jednom uputi apel nadležnim u elektroprivredama , Vladi Federacije i Ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću da se što prije pokuša naći rješenje koje bi spasilo ovaj značajan privredni subjekt za općinu Jajce i Bosnu i Hercegovinu.

Ova kompanija sa sjedištem u Mrkonjić Gradu i podružnicom u Jajcu, jedina u BiH i regiji proizvodi silicij metal potreban svjetskom tržištu i među tri je najveća potrošača električne energije.”

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba