fakta.ba

Japanski premijer smijenio pomoćnika vlade zbog pogrdnih komentara o LGBT parovima

Japanski premijer Fumio Kishida otpustio je pomoćnika vlade koji je…

Japanski premijer Fumio Kishida otpustio je pomoćnika vlade koji je davao pogrdne komentare o LGBT parovima.

Masayoshi Arai je navodno rekao da ne bi želio živjeti pored, ili gledati ljude u istospolnim vezama. On je također mišljenja da bi dopuštanje gay brakova u Japanu dovelo do toga da mnogi napuste zemlju.

Premijer Kishida rekao je da su te izjave “nečuvene” i “potpuno nespojive” s politikom njegove vlade, javlja BBC.

Japan, zemlja koja je još vezana tradicionalnim rodnim ulogama i porodičnim vrijednostima, jedina je nacija G7 koja ne priznaje istospolne brakove. Međutim, nedavna anketa pokazuje da većina Japanaca podržava homoseksualne brakove.

Brojni istospolni parovi također su posljednjih godina podigli tužbe širom Japana tvrdeći da zabrana istospolnih brakova krši ustav zemlje.

Prije smjene Araija, japanski premijer je u parlamentu govorio o problemima oko istospolnih brakova. Izjavio je da ga treba pažljivo razmotriti zbog potencijalnog utjecaja na tradicionalne porodične strukture.

Arai je nakon toga izjavio da mu se “ne bi svidjelo da (LGBT parovi) žive u blizini” i da ih “ne želi ni pogledati”. Dodao je da bi to “promijenilo društvo” i da bi “neki ljudi napustili ovu zemlju”.

Premijer Kishida je kao odgovor rekao da je smijenio Araija, dodajući “Poštujemo različitost i ostvarujemo inkluzivno društvo”, prenosi BBC.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba