fakta.ba

Juventusu prijeti crni scenarij iz 2006. godine

Evropskom i italijanskom velikanu Juventusu prijeti potpuni krah, tužilac tamošnjeg…

Evropskom i italijanskom velikanu Juventusu prijeti potpuni krah, tužilac tamošnjeg saveza tražit će oduzimanje dodatnih 20 bodova, što znači da će stara dama pasti na posljednje mjesto tabele s osvojena tri boda. Tu vijesti je objavio „Corriere dello Sport“.

Naime, Juventus se već nalazi u ogromnim problemima, timu iz Torina je već oduzeto 15 bodova, ta brojka bi mogla da naraste na ukupno 35 ako bude usvojen zahtjev Disciplinske komisije fudbalskog saveza Italije da zbog finansijskih malverazacija na to bude dodato još 20.

Scenario iz 2006. godine

“Staroj dami“ se smiješi poznati scenario iz 2006. godine, kada su izbačeni u Seriju B zbog namještanja utakmica.

Ipak iako među navijačima ovog tima postoji uvjerenje da bi epilog mogao da bude isti. Juventus je nakon “odslužene“ kazne zbog namještanja ušao u strašnu seriju od devet vezanih titula, a ovog puta su izgledi za takav razvoj situacije gotovo minimalni.

Ipak, se treba vratiti u 2006. godinu, kada je Juventus kažnjen izbacivanjem u drugi rang takmičenja u Italiji. Tada su u “Staroj dami” ostali i neki od najboljih fudbaletra svijeta u tom momentu.

Na golu je bio legendarni Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon), zatiim Mauro Kamoranezi (Camoranezi), Đorđo Kelini (Giorgio Chiellini), Đonatan Zebina (Jonathan), Bugarin Valeri Božinov, predvođeni Pavelom Nedvedom, jednom od najboljih vezista svijeta, i kapitenom Alesandrom del Pijerom (Alessandro del Piero). 

Pored ovakovog tima nije bio nikakih problema da se Juventus vrati u Seriju A.

Postavlja se pitanje, zašto su pomenuti igrači ostali u Juventusu, s obzirom na to da je za gotovo svakog pojedinca u timu iz Piemonta tada bilo mjesta u bilo kom drugom klubu na svijetu. 

Ko bi igrao za Juventus

Odgovor je jednostavan, ne samo da su plate bile dobre, već je ta sezona bila shvaćena kao prilika da u Torino stigne novi trofej.

To ovog puta ne postoji, jer problem nije nastao spolja, odlukom nekih tijela koja nemaju veze sa Juveom, već unutar kluba.

Finansijske malverzacije, problemi sa Kristijanom Ronaldom (Cristiano) i njegovim ugovorom. Na sve to nadovezale su se očajne partije, narušeni odnosi u samom timu, kao i očigledna želja fudbalera da napuste klub, pa je tako Dušan Vlahović zamalo završio u Real Madridu posljednjeg dana prelaznog roka.

Ukoliko bi došlo do sličnog scenarija, postavlja se pitanje ko bi igrao.

Ukoliko klub napuste najzvučnija imena, poput Anhela di Marije (Angela di Maria), Vlahovića, Arkadijuša Milika (Arkadiusz), Federika Kijeze (Federica Chiese) i drugih, teško da će uspjeti dovesti podjednako kvalitetne zamjene.

Konačna odluka čitave situacije bit će poznata narednih nekoliko sedmica, a navijači Juventusa i svi istinski ljubitelji fudbala mogu se nadati da nećemo opet gledati “Staru damu” u nižem rangu italijanskog fudbala.

(Izvor: Avaz.ba)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba