fakta.ba

Kajganić: Diploma inžinjera se kupovala na benzinskim pumpama

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić održao je press konferenciju, a…

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić održao je press konferenciju, a tema obraćanja javnosti je borba protiv visoke korupcije i organiziranog kriminala.

Prva tema o kojoj je Kajganić govorio je akcija “Klaster” koju je Tužilaštvo provelo prije dva dana sa SIPA-om.

Pohvalio je sve pripadnike SIPA-e za izvanredno izvedenu akciju i radnje koje su trajale od 2021. godine.

Akcija “Klaster”

– Tokom te dvije godine nije došlo do neovlaštenog davanja informacija u javnost – rekao je Kajganić i dodao da su se nakon akcije pojavili dokumenti u javnosti iz akcije koji mogu naškoditi predmetu.

Tužilaštvo BiH će izvršiti provjere na koji način je došlo do objave određenih dokumenata. 

Što se tiče predmeta “Klaster”, mi u Tužilaštvu smatramo da je ovo jedan od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH – izjavio je Kajganić.

Naveo je da je Tužilaštvo BiH od 2021. sa SIPA-om provelo istražne radnje i došlo do dokaza da u BiH postoji organizirana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma što smatraju temeljom za svaku korupciju.

– Lica koja kupe diplomu možemo samo misliti kako se ponaša kada sa tako kupljenom diplomom uđe u organe vlasti. Kupljena je diploma inžinjera građevinarstva, rekao je, između ostalog i podsjetio na zemljotres u Turskoj.

– Dolazimo u situaciju da nam se u budućnosti mogu desiti slične posljedice kao u Turskoj i Siriji – istakao je Kajganić.

Zadokumentovali su nekoliko desetina predmeta koji se odnose na sumnjivo izdavanje diploma.

– Ovo je samo vrh ledenog brijega – kazao je Kajganić i dodao da su danas podnijeli prijedlog Sudu za određivanje pritvora pet osoba.

Lica se terete i za pranje novca pa će u smjeru toga ići i istraga u smislu zaplijene imovine.

(Ne)rad inspekcijskih organa

Komentirao je (ne)rad inspekcijskih organa u entitetima i rekao je da je činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici pokazuje da neko u lancu ne radi svoj posao.

– Svi trebamo da se uozbiljimo i da inspekciji organi utvrde kako smo došli do ove situacije – rekao je Kajganić.

Kajganić je u nastavku predstavio rezultate rada. Rekao je da je sačinjen izvještaj o radu koji ce biti predstavljen na sjednici VSTV-a.

– U fokusu javnosti je borba protiv visoke korupcije. U policijskim agencijama imamo lica koja su spremna da vrše krivična djela. Provođenjem aktivnosti lišili smo slobode 14 policijskih službenika. Lišeni slobode su i jedan sudija, advokat, ali i radnik u Tužilaštvu BiH – istakao je on.

Naglasio je kako niko nije imun na navedene probleme, te istakao činjenicu da postoji sistemski problem.

U jednoj policijskoj agenciji službenici u službenim autima prevoze kokain rekao je i najavio podizanje optužnica.

Krajem 2022. godine lišen slobode je ministar u Vijeću ministara i službenici UIO, podsjetio je.

– Ono čime nismo zadovoljni u Tužilaštvu je kaznena politika Sudova kada su u pitanju predmeti korupcije. Kaznama se ne postiže generalna prevencija – rekao je Kajganić i dodao da se blagim kaznama ne utiče ni na potencijalne izvršioce.

Smatra da kaznena politika u tim predmetima treba da bude dosta oštrija. Pohvalio je što se na sjednici Suda raspravljalo o ovoj problematici.

Nema optužnica za negiranje genocida

Upitan za predmete koji se tiču krivičnog djela negiranje genocida, Kajganić ističe da do sada nije bilo nijedne optužnice.

– Osvrnuli smo se u našem izvještaju na svu problematiku koji se tiču izmjene zakona o zabrani negiranja genocida. Nismo zaprimili nijedan izvještaj od policijskih agencija o tom počinjenom krivičnom djelu. 

Sve prijave koje su podnesene dodijeljene su na rad tužiocima. Do sada nije bilo nijedne optužnice jer su tužioci naišli na poteškoće da bi dokazali postojanje krivičnog djela – naveo je Kajganić.

O predmetu Bosnalijek i podizanju optužnice Kajganić je rekao da je iz objektivnih razloga optužnica nije podignuta krajem 2022. godine, kada je trebalo te da ce biti podignuta u roku od mjesec dana.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba