fakta.ba

Kako je Marko Vešović govorio o zločincu Radovanu Karadžiću

Marko Vešović je bio osebujan književnik i profesor koji je…

Marko Vešović je bio osebujan književnik i profesor koji je živio tiho, mirno, a još tiše je i otišao. Iako možda i zaboravljen od mnogih, posljednje godine svog života nije se mnogo eksponirao. Vešović je volio Sarajevo i na sebi svojstven način pružao je otpor agresoru.

U tom kontekstu naročito je zanimljivo kako je Vešović pisao i govorio o karakteru ratnog zločinca Radovana Karadžića. I Karadžić i Vešović su porijeklom iz Crne Gore, prije rata družili su se intenzivno, pa su Vešovićevi komentari u tom kontekstu jako precizni i originalni.

Zbog svojih stavova Vešovića su optuživali da je izdajnih srpskog roda, što je on domišljato komentirao.

“Ja sam Crnogorac, ali kad god me neko ubroji u Srbe kako bi mogao da pljune na mene ja privremeno postanem i Srbin”, rekao je Vešović neposredno nakon početka agresije.

On je potom priznao da jeste “izdajnik srpskog naroda”.

“I priznajem, jesam izdajnik srpskog naroda. Jer nas Crnogorce silno obavezuju naši očevi. Nadodajem se na svoga ćaću partizana kao što se Karadžić nadovezuje na svoga tatu četnika. Ne pitajte kako i zašto, to je u Crnoj Gori naprosto tako i tačka. Izdao sam onog dana kad su Karadžićevi snajperisti u Ulici bratstva i jedinstva pucali na goloruke demonstrante i na moje oči ustrijelili dvoje djece. A kako je prolazilo vrijeme, moja izdaja mi je postajala sve milija jer se ispostavilo da sam izdao ljude koji vole da pale, recimo, džamije. A ja sam uvjeren da je poštovanje tuđih svetinja temelj svakog uljuđenog življenja. Izdao sam ljude koji vole, naprimjer, igrati nogomet odrubljenim muslimanskim glavama. A za mene, ljudska glava, muslimanska ili ne, najveća je svetinja u svemiru jer to je dom ljudskom duhu koji nas diže nad životinje. Izdao sam ljude koji pucaju iz snajpera na trogodišnje djevojčice, izdao sam ljude koji iz zasjede ubijaju ljekare hitne pomoći, izdao sam ljude koji noževima urezuju krstove u muslimansko meso. Jednom riječju, izdao sam ljude koji su izdali sve moguće norme na kojima se zasniva moralni kodeks čovječanstva “, kazao je svojevremeno Vešović.

Podsjetimo, Vešović je sinoć preminuo u Sarajevu u 78. godini.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba