fakta.ba

KAMPANJA PREVENCIJE MELANOMA KOD MLADIH / Leko: Veliki napredak u liječenju melanoma zabilježen u posljednjoj dekadi

U okviru kampanje prevencije melanoma, medicinski stručnjaci i članovi Udruženja…

U okviru kampanje prevencije melanoma, medicinski stručnjaci i članovi Udruženja oboljelih od melanoma u FBiH održali su 21. februara predavanje ‘Prevencijom protiv melanoma kod mladih’ učenicima viših razreda Srednje medicinske škole u Bugojnu.

Prva se prisutnima obratila profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu, profesor doktor Irdina Drljević. Profesorica je govorila o procesu dijagnoze melanoma. Upozorila je da se dobna granica osoba koje obolijevaju od ove bolesti snižava, te da je broj mladih osoba s ovom dijagnozom sve viši.

Profesorica Drljević je podvukla sve rizične faktore koji mogu dovesti do pojave melanoma, i navela da je jedan od najvećih izlaganje UV zrakama. Govorila je i o genetskim predispozicijama za oboljevanje od navedene bolesti, te je pozvala sve one čiji članovi porodice su oboljeli od melanoma da obavezno vrše redovne preglede. Drljević je upoznala prisutne sa ABCDE metodom samo-pregleda madeža (asimetrija, rubovi, boja, dimenzija i evoluiranje) te pozvala mlade ljude, posebno one sa velikim brojem madeža da redovno vrše ovakve samopreglede.

Onkolog u JU Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik dr. Samra Leko govorila je o procesu liječenja melanoma u sve četiri faze ove bolesti. Ona je naglasila da je veliki napredak u liječenju melanoma postignut u posljednjoj dekadi, odnosno periodu nakon 2014. godine. Vedad Dževlan, pacijent koji se uspješno liječi od melanoma govorio je prisutnima o vlastitom iskustvu kroz koje je prošao, od dijagnosticiranja melanoma, preko suočavanja sa ovom bolešću do liječenja.

Nermin Čusto, član porodice osobe koja boluje od melanoma govorio je o važnosti pravlinog informiranja o ovoj bolesti, te je naveo da se najtačnije informacije mogu dobiti od ljekara specijaliste. Govorio je o važnosti podrške i ohrabrenja porodicama oboljelih od melanoma i naveo da je takvu podršku njegova porodica, te svi oboljeli dobijaju of Udruženja oboljelih od melanoma u FBiH. Prisutnima su podijeljeni informativni leci o prevenciji melanoma.

Značajan odziv učenika koji su prisustvovali ovom predavanju, kao i njihova interakcija sa predavačima pokazatelj su svjesnosti mladih ljudi o važnosti prevencije. Slična predavanja se redovno održavaju u srednjim školama širom BiH.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba