fakta.ba

BH. KARDIOLOG SVJETSKOG GLASA / Profesor Nabil Naser izlagao naučna djela na Sedmom svjetskom kongresu srčane slabosti

U organizaciji svjetskog udruženja za srčanu slabost od 4 -…

U organizaciji svjetskog udruženja za srčanu slabost od 4 – 7. maja ove godine u Antaliji – Turska održan je 7. svjetski kongres srčane slabosti. Na ovom kongresu učestvovao je i prof. Nabil Naser koji je prezentirao rezultate naučnog kliničkog istraživanja i iskustva u vezi dva najnovija lijeka za liječenje srčane slabosti.

Prva studija se odnosni na revoluciorani lijek sacubitril/Valsartan u liječenju pacijenta sa hroničnom srčanom slabošću i smanjenom ejekcionom frakcijom lijeve komore (HFrEF) pod nazivom: Our Experience With Sacubitril/Valsartan In Chronic Heart Failure Management – HFrEF In The Ambulatory Setting. Druga studija se odnosi na korištenje najnovije naučne dostignuća iz oblasti farmakoterapije u vezi lijeka empagliflozin u liječenju pacijenta sa hroničnom srčanom slabošću pod nazivom The Favourable Effects of Sodium-Glucose Cotransporter 2 inhibitors in Chronic Heart Failure Patients – The Fourth Pillar of Heart Failure Management.

Profesor Nabil Naser je diplomirao na Medicisnkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu – Bosna i Hercegovina, gdje je stekao diplomu doktora medicine i završio magistarski i doktorski studij iz oblasti moderne kardiologije. Dr. Nabil Naser je izbran za vanrednog profesora na Medicinskom Fakultetu u Sarajevu – UNSA. Nosilac najvišeg priznanja Američkog Kardiološkog Društva (FACC) i Evropskog Udruženja Kardiologa (FESC).

Prof. Nabil je autor i koautor brojnih istraživačkih i naučnih publikacija iz oblasti moderne kardiologije i 3 univerzitetske knjige sa autorima iz regije i zapadne Evrope.

Prof. Naser je učesnik u izradi najnovijih Evropskih smjernica za predijabetes, dijabetes i kardiovskularne bolesti 2019 godine, Evropskih smjernica za urođene srčane mane kod odraslih 2022. godine, te najnovijih smjernica za ventrikularne aritmije i prevenciju iznenadne srčane smrti koji su objavljene na Evropskom Kongresu Kardiologa u Barceloni u avgustu 2022 godine. Također je član borda i recenzent brojnih istraživačkih naučnih časopisa širom svijeta.

Prof. Naser je kao pozvani predavač rado viđen gost na brojnim domaćim, regionalnim, evropskim i međunarodnim kongresima.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba