fakta.ba

Katar je najsigurnija država na svijetu

Prema Indeksu kriminala koji je objavila Svjetska (globalna) baza podataka…

Prema Indeksu kriminala koji je objavila Svjetska (globalna) baza podataka (NUMBEO), Katar, država u kojoj je 2022. godine održano uspješno Svjetsko prvenstvo u nogometu, i dalje se nalazi na vrhu liste najsigurnijih zemalja i zemalja s najmanje kriminala, među čak 142 zemlje koje su uključene u evaluaciju.

Država Katar je na vrhu ove liste već pet godina, nakon što je Japan 2018. godine zakratko preuzeo vodstvo na vrhu.

Na osnovu stepena sigurnosti, Katar se nalazi na prvom mjestu sa 85,2 boda od maksimalnih 100 bodova, prenose katarski mediji.

Prema novom rangiranju, indeks kriminala u Kataru iznosi 14,8. Među prvih deset najsigurnijih zemalja, uz Katar su, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Tajvan, Oman, Hong Kong, Japan, Švicarska… U vrhu su još Slovenija, Hrvatska, Saudijska Arabija, Monako, Island…

S druge strane, Venezuela je ostala najnesigurnija zemlja na svijetu, s najvišim indeksom kriminala od 82,6 i najnižim izmjerenim indeksom sigurnosti od 17,4.  Papua Nova Gvineja, Afganistan, Južna Afrika, Honduras, Trinidad i Tobago, Gvajana, Sirija, Somalija i Jamajka nalaze se na listi prvih deset zemalja koje su najmanje sigurne, prema Numbeu.

U međuvremenu, Abu Dhabi je najsigurniji grad na svijetu, prema Nambio indeksu. Na drugom mjestu je Doha, glavni grad Katara. Abu Dhabi ima nizak indeks kriminala od 11,2 i indeks sigurnosti od čak 88,8.

U Dohi je indeks kriminala 14,5, a indeks sigurnosti 85,5. Gradovi UAE Ajman, Sharjah i Dubai rangirani su na četvrtom, petom i sedmom mjestu. Tajvanski Taipei je treći. Kanadski Kvibek je šesti. San Sebastian (Španjolska), Bern (Švicarska) i Eskisehir (Turska) se  nalaze među deset najsigurnijih gradova.

Od 2009. godine stranica ”Numbeo” objavljuje svoje izvještaje koji se temelje na mjerenju stope kriminala u svijetu. Indeks kriminala mjeri se prema zakonima zemalja. Postoje radnje koje se u nekim državama smatraju zločinima, a ne smatraju se zločinima u drugim zemljama, što daje stvarnu mjeru stope kriminala u zemljama, prema zakonima koji se primjenjuju u svakoj zemlji.

”Numbeo” je jedna je od najvećih i najpoznatijih baza podataka na internetu u svijetu koja se bavi procjenom razine kriminala i stepena sigurnosti u zemljama svijeta mjerenjem stope zločina ubistava, pljačke, razbojništva, silovanja i drugih.

Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022. pokazalo se, također, najsigurnijim događajem te vrste ikada, bez bilo kakvih većih ili sigurnosno uznemirujućih krivičnih djela, ocijenili su predstavnici sigurnosnih tijela, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova Države Katar i Odbora za sigurnosne operacije FIFA Svjetskog kupa – prenosi The Peninsula Qatar.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba