fakta.ba

Klanjana dženaza u odsutnosti stradalim u zemljotresu u Turskoj i Siriji

Nakon džuma-namaza, danas je u svim džamijama u Bosni i…

Nakon džuma-namaza, danas je u svim džamijama u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori, klanjana dženaza u odsutnosti za nastradale u zemljotresu u Republici Turskoj i Siriji.

Dženazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) Husein ef. Kavazović, koji je prethodno kazivao i hutbu u toj džamiji.

– Svaka tragedija i ljudska patnja treba da uzdrma naše zaboravne, nerijetko sebične duše pred spoznajom koliko je ljudskom rodu neophodno međusobno saosjećanje i solidarnost u iskušenjima i nevoljama koja nas zadese. Ova strašna tragedija uvjerila nas je i u postojanje one ljepše, svjetlije strane našeg ljudskog lica. Saosjećanja i pomoći nastradalim, hvala Bogu, ne izostaje. Spremnost da se pruži ruka nevoljniku nadilazi uobičajene predrasude i granice. Sa svih strana svijeta – poručio je, između ostalog, reisu-l-ulema Kavazović.

Također, danas je u svim džamijama organizirana i sergija, a prikupljena sredstva poslužit će kao interventna pomoć nastradalom stanovništvu i podrška saniranju posljedica zemljotresa u Turskoj i Siriji.

– Devet godina sam bio u Turskoj, oni su me stipendirali, i žao mi je kad se ovdje desilo. Vrlo je važno da i mi pomognemo, jer je i Turska nama pomagala. Molim Allaha da im bude na pomoći – izjavio je danas Zaim Makić.

Jedan od vjernika, koji je danas bio prisutan u Gazi Husrev-begovoj džamiji na dženazi bio je i Abdusamed, iz Gaziantepa.

– Imam 23 godine i živim u Parizu. Porijeklom sam iz Gaziantepa. Mi smo htjeli ići u Gaziantep, prije toga smo bili u Istanbulu. Kad smo vidjeli da je bio zemljotres, došli smo u Bosnu. Ako Bog da, sve će proći uz Allahovu pomoć. Važna je pomoć i podrška narodu Turske i Sirije – kazao je on.

Kako u saopćenju za javnost MINA podsjeća, Islamska zajednica je pokrenula i veliku humanitarnu akciju “Od Bošnjaka s ljubavlju”. Poziv građanima da učestvuju u toj akciji i pomognu posebno je uputio reisu-l-ulema Kavazović. 

(Izvor: Fena)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba