fakta.ba

KOLAPS U SAOBRAĆAJU / Njemačka: Počeo najveći štrajk u posljednjih 30 godina, obustavljeni svi letovi i vožnje

U ponoć je u Njemačkoj počeo najveći u posljednjih 30…

U ponoć je u Njemačkoj počeo najveći u posljednjih 30 godina štrajk javnog sektora, koji je uglavnom fokusiran na javni prijevoz. Zbog toga je obustavljen rad većine autobusa, vozova i aviona, a glavni razlog štrajka je ignorisanje zahtjeva za povećanjem plata.

Državni štrajk upozorenja koji je organiziralo nekoliko sindikata zvanično je počeo u ponedjeljak u ponoć u Njemačkoj. Pripreme za štrajk već su izazvale velike prekide putovanja tokom vikenda.

Sindikati su u ćorsokaku u pregovorima s poslodavcima u javnom sektoru u nekoliko transportnih sektora, uključujući željeznički, lokalni javni prijevoz i aerodromsko osoblje. Nakon što nisu dobili zadovoljavajući odgovor od poslodavaca organizirali su štrajk.

Svi veći njemački međunarodni aerodromi su pogođeni štrajkom osim aerodroma BER Berlin Brandenburg. Ukupno se u cijeloj zemlji smatralo da će se oko 400.000 putnika suočiti s kašnjenjima ili otkazivanjima letova.

U najvećem aerodromu u Frankfurtu svi dolazni i odlazni letovi su otkazani tokom ponedjeljka ili označeni kao odgođeni cijeli dan u slučaju nekih dugih letova.

Međunarodni aerodrom u Minhenu je u međuvremenu već prekinuo letove u nedelju u očekivanju štrajka i njegovih posljedica. Svi putnički letovi su bili isključeni i u ponedjeljak.

Berlinski aerodrom BER je jedini koji nije pogođen štrajkom. Njegove online table za dolaske i odlaske izgledale su relativno normalno u ponedjeljak rano ujutro, osim što su pomjereni svi redovni domaći letovi iz drugih dijelova Njemačke.

Štrajkovi će također zaustaviti komercijalne i putničke brodove u nekoliko velikih luka. Njemačka željeznička mreža je na sličan način paralizirana. Pogođeni su međugradski i regionalni vozovi i lokalni javni prijevoz, više od 30.000 željezničara pridružilo štrajku u ponedjeljak.

“Spremnost na štrajk je veoma visoka, a bijes među radnicima zbog zastoja od strane poslodavaca je ogroman. Danas štrajkujemo jer nam u kolektivnom pregovaranju, uprkos teškoj finansijskoj situaciji mnogih radnika, nije predočeno ništa što bi bilo vrijedno ozbiljnih pregovora”, rekao je član pregovaračkog odbora željezničkog sindikata Kristian Loroch.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba