fakta.ba

Kolegij SDA napao Trojku, tvrde da usvojeni evropski zakoni nisu evropski

Kolegij SDA objavio je saopćenje u kojem kritiziraju Trojku.

Kolegij SDA objavio je saopćenje u kojem kritiziraju Trojku.

Oni ponavljaju tezu da je Trojka imenovanjem ministra finansija prepustila kontrolu SNSD-u te da će se sad moći iz državnom budžeta krpiti rupe entitetskog.

“Kolegij SDA osuđuje odluku Trojke da podrškom izboru novog SNSD-ovog ministra finansija i trezora BiH, nakon što su ranije podržali i izbor SNSD-ovog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, isporuči toj stranci upravljanje finansijskim sektorom Bosne i Hercegovine. Na taj način otvorena je mogućnost da građani FBiH finansiraju budžetske deficite u entitetu RS”, naveode u saopćenju.

Dalje kažu da evropski zakoni koji su usvojeni uopće nisu evropski.

“Pravdanje izbora SNSD-ovog ministra finansija i trezora BiH podrškom setu tzv. ‘evropskih zakona’ u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dokazuje izostanak bilo kakvog razumnog utemeljenja u novom ‘Trojkinom’ ustupku Miloradu Dodiku. Ne samo da ti zakoni moraju proći parlamentarnu proceduru i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje su glasovima delegata SNSD-a već obarani, već sadržajem ne odgovaraju potrebama unapređenja pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine i zahtjevima koje je pred Bosnu i Hercegovinu postavila Evropska unija.

Potvrđuju to reakcije Delegacije Evropske unije u BiH, OHR-a i OSCE-a i stranih ambasada iz juna ove godine na sadržaj Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH kojeg je u formi nacrta usvojilo Vijeće ministara BiH, ali i sam sadržaj usvojenog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH. Naime, u članu 26. usvojenog Prijedloga navodi se da će „u roku od jedne godine od stupanja na snagu ovog zakona Parlamentarna skupština BiH donijeti Zakon o VSTV-u koji će biti usklađen sa standardima EU, kako je predviđeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU“.

Ovim sam tekst predloženog Zakona o VSTV-u konstatuje da ne zadovoljava standarde EU i ne ispunjava obavezu Bosne i Hercegovine iz Mišljenja Evropske komisije.

Odluka zastupnika ‘Trojke’ da podrže izbor novog SNSD-ovog ministra finansija i trezora BiH u kontradiktornosti je i u odnosu na ranije javno proklamovane principe, prema kojima je izbor ministra neprihvatljiv ukoliko se istovremeno ne usvoji cjelokupan set „evropskih zakona“, koji uključuje i Zakon o sudovima BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Uzimajući u obzir činjenicu da ti zakoni nisu ni razmatrani, jasno je da je „Trojka“ ponovo pogazila data obećanja i zagovarane principe”, naveli su u saopćenju.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba