fakta.ba

Koliko kilometara autoputa ima Bosna i Hercegovina?

Bosna i Hercegovina spada u zemlje sa najmanje kilometara autoputa…

Bosna i Hercegovina spada u zemlje sa najmanje kilometara autoputa u ovom dijelu Evrope. Naime, u BiH je dosad izgrađeno oko 220 kilometara autoputa, izvijestio je BHRT. Šta se gradi, gdje se gradi i zašto nemamo više autoputeva?

Bosna i Hercegovina je od posebne putarine za gradnju autoputeva i rekonstrukciju ostalih puteva, koja se naplaćuje po litri goriva za 14 godina prikupila oko tri milijarde maraka, ali je do sada uspjela da završi tek nešto više od 220 kilometara nepovezanih autoputeva, većim dijelom iz kredita.

Najznačajniji projekat, koridor 5C gradi se pune 23 godine. Za izgradnju nove dionice koridora ovih dana potpisan je još jedan sporazum o kreditu.

 Petnaest kilometara autoputa i dvije petlje Mostar jug, mostar sjever, ukupna vrijednost 110 miliona eura kredit je 15 godina grejs period četiri godine – pojasnio je Srđan Amidžić, ministar finansija BiH.

Konkrento projekat je u vrijednosti od 220 miliona od danas prva polovina je na raspolaganju. EBRD je započeo finansiranje ovog koridora u 2008 godini od tada banka je finansirala preko 1 milijardu – kazala je susan Gransson, direktorica EBRD-a za infrastrukturu u BiH.

S druge strane, u Republici Srpskoj otvaranje novih kilometara autoputa očekuje se krajem 2025. godine. U ovom entitetu do sada je izgrađeno 112 kilometara autoputa. Trenutno je aktivno pet projekata, kažu u Autoputevima Republike Srpske.

– Na svim nisu otvoreni radovi i nisu to sve gradilišta, gradilišta su na dionici autoputa od Bijeljine do Rače, Koridor 5C na dobojskoj zaobilaznici i pripremni radovi na dionici autoputa od Vukosavlja do Brčkog, radimo na pripremi otvaranja gradlišta i potpisivanja ugovora od Bijeljine do Brčkog i ugovora o koncesiji Banjaluka – Prijedor gdje se izvode radovi na prvih sedam kilometara – rekao je Nedeljko Ćorić, direktor JP Autoputevi Republike Srpske.

Upravo je dionica autoputa Sarajevo – Beograd od Bijeljine prema Rači, koju većim dijelom finansira Srbija, bila jedno od najaktivnijih gradilišta ove godine.

– Radovi su krenuli i u punom su jeku, napreduju, koliko sam upućen trasa je probijena do Rače i radi se neki drugi sloj. Mještani su, kao što ste rekli, nisu vjerovali da će sve ovo biti realizovano ali radovi napreduju – rekao je Dušan Bobić, mještanin sela Batković kod Bijeljine

– Evo radi se drugi sloj od Šumarića prema Batkoviću, druga ekipa ide prema Velinom Selu i Brocu, ide dobro. Završena je i eksproprijacija, kuće su srušene, nesmetano se radi sve što je predviđeno, tako se i nastavlja i radi se – dodao je Predrag Spasojević iz sela Velika Obarska kod Bijeljine.

Milan Lazarević, šef Kabineta gradonačelnika Bijeljine, rekao je da će ova dionica, kao dio šire mreže autoputeva, omogućiti bolje povezivanje mreže autoputeva unutar Republike Srpske i same BiH, ova dionica će rasteretiti Bijeljinu od tranzitnog saobraćaja.

Pored malog broja izgrađenih kilometara u odnosu na region, još jedan od problema Bosne i Hercegovine je što su sve izgrađene dionice nepovezane, pa je prava svrha autoputa – povezivanje gradova i dijelova zemlje, samo parcijalno ispunjena.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba