fakta.ba

Konaković: Budući direktor OSA-e je etična i profesionalna osoba

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nalazi se…

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nalazi se u službenoj posjeti Bruxellesu.

I iz Belgije je govorio o najavljenoj smjeni čelnika pojedinih državnih agencija. U prvom je planu Obavještajno sigurnosna agencija (OSA).

Elmedin Konaković: To je teška tema

“To smo najavili. Ne samo direktor OSA-e već i drugi koji nisu radili dobro posao. To je teška tema. O imenima nikada nismo htjeli govoriti, jer bi odmoglo cijeloj priči.

Ime će biti pročitano na sjednici Vijeća ministara. Mi ćemo za njega preuzeti punu odgovornost. To je odgovorna, stručna i etična osoba”, rekao je Konaković za BHRT.

Kad je u pitanju slanje ekipa za pomoć u Tursku nakon razornih zemljotresa, ministar je rekao da BiH državnom nivou nema takvih ekipa.

Međutim, naglasio je da se sve koordinira sa entitetima te da od toga ne treba praviti negativnu političku priču.

“Vijeće ministara prati sve što se dešava. Možemo reagovati da se pomogne finansijskim sredstvima. Donijet ćemo odluku danas ili sutra”, riječi su Konakovića.

Dodao je da će o tome razgovarati sa predsjedavajućom Vijerća ministara Borjanom Krišto i ministrom Zoranom Tegeltijom.

Svi su optimističniji nego ranije

O posjeti Bruxellesu, sjedištu evropskih institucije, rekao je:

“Dobijanjem kandidatskog statusa, novom energijom, BiH ima novu priliku gdje su nam vrata malo šire otvorena. Dešava se proces u kojem nam se pruža šansa da zbog bolje političke klime i mi uradimo dio svog posla.

Svi su optimističniji nego ranije. Činjenica da imamo najbrže izabrano Vijeće ministara, najavu da su neki dokumenti iz 14 prioriteta već krenuli prema Vijeću ministara govore u prilog tome da ćemo pokazati funkcionalnost ove vlade. Osjeti se dašak pozitivne energije, ali ako ne uhvatimo ritam, ostat ćemo tamo gdje smo bili.”

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba