fakta.ba

Konaković: Ništa ratnohuškačko u izjavama reisa Kavazovića nisam pronašao

Lider Naroda i Pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin…

Lider Naroda i Pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković osvrnuo se na izjave reisul uleme Huseina ef. Kavazovića, koje su se našle na meti kritika političara iz RS, ali i HNS-a. On tvrdi da nije pronašao ništa ratnohuškačko u tim izjavama. 

Reakciju Elmedina Konakovića prenosimo u nastavku.

– Sve dok na našim prostorima postoje politike veličanja ratnih zločina i zločinaca koji su počinjeni nad našim narodom, Bošnjacima, mi ne smijemo izgubiti refleks da se opet branimo i odbranimo.

Ništa ratnohuškačko u izjavama reisul uleme Huseina Kavazovića nisam pronašao.

Spremnost na suživot

Narod smo koji je svoju snagu pokazao činjenicom da nakon genocida koji nam se desio, nakon zvjerskih ubistava, progona, silovanja i ostalih strašnih zločina, mi pružamo ruku za dogovor kako bismo zajednički gradili državu i prostor na kojem živimo sa ostalim narodima i građanima.

Narod smo koji nakon svega pokazuje snagu činjenicom da se nakon našeg stradanja nije desio nijedan zločin iz osvete, da se majke koje su izgubile sinove i kćeri bude u mjestima u kojim se počinioci zločina šetaju bez kazne i da ih svakodnevno sreću u svojim čaršijama.

Naša spremnost na suživot i kompromis nije naša slabost, to je neizmjerna snaga našeg naroda.

Očekujem da sve naše dobronamjerne komšije, susjedi, shvate da je naš refleks da se branimo i odbranimo posljedica zadnjeg, ali i svih prethodnih genocida i zločina koji su se upravo nama, Bošnjacima desili.

“Nikad ne kritikujem izjave vjerskih lidera”

Nikad ne kritikujem izjave vjerskih lidera drugih religija jer to smatram neprimjerenim, a bilo je izjava koje su me smetale, neke su čak bile i bolne.

Zadržao sam se u polju politike i političkih reakcija.

Nisam miljenik Islamske zajednice, njenog rukovodstva, niti se trudim da to budem.

Politički na mnogo procesa mi ne gledamo isto.

Islamska zajednica i institucija reis-ul-uleme su sa druge najvažnije institucije za sve vjernike, Bošnjake, i naša je obaveza da ih kao takve štitimo i čuvamo.

Verbalni napadi na imame

Zadnjih je nekoliko mjeseci bilo nekoliko snažnih verbalnih napada na imame i reisul ulemu, tome se oštro suprostavljamo.

Političke aktere pozivam da mi svojim djelovanjem, dogovorom, kompromisima i konkretnim aktivnostima doprinesemo razvoju naše domovine zbog svih naroda i građana koji u njoj žive.

Da naš primjer olakša komunikaciju i saradnju i vjerskim liderima.

Da naš primjer Bosnu i Hercegovinu napokon povede putem prosperiteta.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba