fakta.ba

Konaković – Reinertsen: Naglašen značaj dokazane reforme BiH na putu u EU i NATO

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je…

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je sastao sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Reinertsenom, au fokusu razgovora bili su bilateralni odnosi BiH i Kraljevine Norveške, politička situacija u našoj zemlji, reformski procesi s naglaskom na euroatlantske integracije te sigurnosni izazovi u geostrategijskom kontekstu.

Konaković je izrazio zahvalnost na podršci Norveškim integracijskim procesima u BiH. Informirao je sugovornika o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i naglasio važnost ispunjavanja reformi i ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji bi značio napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Ambasador Reinertsen je ponovio da Kraljevina Norveška poštuje teritorijalni integritet, suverenitet, multietničnost kao i euroatlantski put BiH.

S obzirom na to da je od početka ove godine Ambasada Norveške u Sarajevu preuzela ulogu ambasade za NATO-ov kontakt u BiH, ambasador je istakao značaj te pozicije, posebno u kontekstu sigurnosnih izazova uslijed rata u Ukrajini.

Osvrnuvši se na podršku i paket pomoći koji je NATO odobrio u cilju jačanja odbrambeno-sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine, ambasador Reinertsen je istakao značaj dokaza reformi naše zemlje na putu u EU i NATO.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba