fakta.ba

Konaković: Ulazak u NATO i stabilnost u regionu prioritet vanjske politike BiH

Ulazak u NATO, ali i stabilnost u regionu su prioriteti…

Ulazak u NATO, ali i stabilnost u regionu su prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine, rekao je u intervjuu za bugarsku novinsku agenciju BTA ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pred sutrašnju zvaničnu posjetu Bugarskoj .

– Bosna i Hercegovina ima jasne prioritete u svojoj vanjskoj politici, prije svega u pogledu pridruživanja Evropskoj uniji, uz fokus na NATO integracije. Zbog specifičnosti Balkana, stabilnost regiona smo identficirali kao jedan od ključnih procesa i nadamo se da ćemo i u ovoj oblasti napraviti neke pomake – rekao je Konaković.

Prema Konakovićevim riječima, glavna prepreka u procesu integracije BiH u NATO je to što politički predstavnici entiteta Republika Srpska ne podržavaju članstvo zemlje u alijansi.

BTA podsjeća da su dva entiteta u Bosni i Hercegovini također povezani kroz institucije na državnom nivou, uključujući pravosuđe, vojsku, sigurnosne službe i poreznu upravu, ali istovremeno imaju svoje vlade, parlamente i policijske snage. Lideri Republike Srpske smatraju da Bosna i Hercegovina treba da ostane vojno neutralna i protiv su članstva zemlje u alijansi.

Upravo je to najveći problem, dodao je Konaković, posebno u pogledu brzine pristupanja zemlje NATO-u, napominjući da su prethodne vlasti odlučile da Bosna i Hercegovina sa “integracije u NATO” pređe u polje “saradnje sa NATO-om”.

Bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova je istakao da je u ovom trenutku teško odrediti precizne rokove kada bi zemlja mogla ući u NATO i EU.

Konaković je ocijenio veoma korektnom političku saradnju Bugarske i Bosne i Hercegovine, sa otvorenim opcijama za produbljivanje te saradnje u oblasti privrede, turizma, trgovine, kulture i sporta.

Dodao je da bi Bosna i Hercegovina mogla imati koristi od bugarskog iskustva u pristupanju EU, jer su dvije zemlje geografski bliske i imaju blisko naslijeđe i sličnosti vezane za prošlost.

(FENA)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba