fakta.ba

Kremasti desert od tri sastojka kojim su žene ‘liječile bezvoljne muževe’ prije 500 godina

Recept

Prema nekim teorijama zabaione je nastao davnih dana na Siciliji, a drugi pak tvrde kako realniji scenarij uključuje monaha San Paskvalea iz Torina.

Ovaj kremasti desert ljeti osvježava, a zimi, poslužen topao, zabaione ili zabaglione grije poput zagrljaja. Prema nekim teorijama zabaione je nastao davnih dana na Siciliji, a drugi pak tvrde kako realniji scenarij uključuje monaha San Paskvalea iz Torina, koji je u 16. stoljeću opojnu kremu „prepisivao“ kao recept protiv umora kada bi se žene žalile na bezvoljne muževe, piše Pun kufer.

Za vrijeme pripreme zabaionea smjesa se neprestano muti dok se ne udvostruči ili utrostruči u volumenu. Nadalje, sama priprema može biti i pomalo ‘škakljiva’ jer se mora paziti kako se smjesa ne bi pregrijala. Ponekad se bjelanca ili vrhnje za šlag odvojeno pripreme, a zatim se dodaju u glavnu smjesu. Gotov proizvod se zatim može poslužiti vrući ili hladan, samostalno ili kao umak preko voća, kolačića ili sladoleda.

Sastojci

3 žumanceta

3 kašičice šećera

vino po izboru: marsala, muskat ili porto

Priprema

Odvojite žumanca i stavite ih u posudu u kojoj možete da ih kuhati na pari. Sačuvajte ljusku jaja jer će vam trebati da izmjerite količinu vina za recept.

U polovinu slomljene ljuske jajeta do polovine sipajte vino pa ga dodajte žumancima. Dodajte i šećer. Umutite sastojke dok se dobro ne sjedine pa ih stavite da se kuhaju na pari.

Žumanca zagrijavajte postepeno da se ne bi zgrudvala. Lagano miješajte na pari dok ne dobijete gust i gladak krem. Trebat će vam od pet do 10 minuta.

Ako krem želite da poslužite hladan, posudu sa zabaioneom stavite u veću posudu koju napunite ledom i hladnom vodom, pa miješajte dok se ne ohladi. Prema želji ukrasite voćem.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba