fakta.ba

KS: Kvalitet zraka je pogoršan, na snagu stupaju interventne mjere iz epizode Upozorenja

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša…

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo proglasilo je epizodu „Upozorenje“ za područje KS uz primjenu interventnih mjera koje su u funkciji zaštite zdravlja stanovništva i smanjenja emisija zagađujućih materija u zrak.

Zrak je zagađen u većem dijelu Kantona, a vrijednosti lebdećih čestica prelaze 90 mikrograma po metru kubnom čestica, što je prag za proglašenje pomenute epizode, uz najavljene vremenske prilike.

Koncentracije čestica u zraku su u porastu od sinoć, a posljednje izmjerene vrijednosti ovog polutanta u 13:00 sati se kreću od 129 mikrograma po metru kubnom u Ilijašu, 113 µg/m3 u Vogošći, 122 µg/m3 na Bjelavama, te 85 µg/m3 na Vijećnici, 83µg/m3 na Otoci i 72µg/m3 na Ilidži.

Prema sinoptičkoj prognozi danas i naredna dva dana se očekuje sunčano vrijeme, uz naoblaku u srijedu u večernjim satima i mogućnost malo kiše, kao i vrlo slab vjetar promjenjivog smjera, te temperaturne inverzije tokom jutra i večeri. Prognozirani zračni pritisak i temperatura u narednim danima neće uticati na formiranje magle u kotlinskim dijelovima Kantona Sarajevo, pa ovakvo vrijeme može prividno stvoriti utisak da koncentracije čestica u zraku nisu povišene, iako je stanje suprotno.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju osobama s hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, kao i onima sklonim težim alergijskim reakcijama, starijoj populaciji, hroničnim stabilnim bolesnicima, trudnicama, te mlađoj djeci da izbjegavaju boravak na otvorenom.

Interventne mjere

1. Radi sprečavanja ugrožavanja zdravlja ljudi, tokom ove epizode se zabranjuju javna okupljanja, kao i sportske aktivnosti na otvorenom prostoru. Za provedbu ove mjere su zadužena nadležna kantonalna ministarstva, kao i inspekcija. Također se zabranjuje boravak djece na otvorenom prostoru, van školske zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, te odvijanje časova tjelesnog odgoja u dvorištu škola. Za provedbu ove mjere je zaduženo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS. Također je neophodno osigurati zaštitu radnika koji rade na otvorenom prostoru, a za što je zadužena Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

2. Prema Planu interventnih mjera KS, tokom epizode „Upozorenje“, sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije, snage preko 50 kW, koja koriste čvrsta i tečna goriva dužna su smanjiti temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno 2ºC. Provedbu ove mjere pratit će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

3. Zabranjeno je i izvođenje građevinskih radova na otvorenom prostoru, koji produkuju emisiju prašine u zrak, što će također kontrolisati nadležna kantonalna i općinska inspekcija.

4. Zabranjuje se kretanje u zoni A automobila i teretnih vozila, čiji motori imaju normu EURO2 ili manju.

5. Jedna od mjera je i zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone, na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića, s preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja. Ova mjera se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

6. Potrebno je i intenzivirati nadzor nad tehničkom ispravnosti vozila sa stanovišta sumnje na prekomjerno zagađivanje okoliša, shodno Pravilniku o tehničkim pregledima vozila, a za što je nadležan MUP KS.

7. Prema Planu interventnih mjera, potrebno je, u zavisnosti od mogućnosti, pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba