fakta.ba

Kurkuma: Začin, ali i lijek

Kurkuma je čudesni začin iz porodice đumbira

Kurkuma je čudesni začin iz porodice đumbira, poznata po intenzivnoj žutoj boji i karakterističnom toplom i pikantnom ukusu.

Prirodni je lijek najpoznatiji u zemljama Dalekog istoka, poput Kine, Indonezije i Indije. Upravo je njihova prehrana bogata ovim začinskim biljem, koji daje poseban okus kariju.

Osim što hrani daje bogat i egzotičan ukus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumi se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova sprovode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utiče na različita oboljenja.

Dolazi iz porodice đumbira, a ukus varira ovisno o svježini. Dok je svježa, kurkuma ima aromatičan i ljutkast ukus, a sušena dobija notu narandže i đumbira. Žuta se boja kurkume koristi i kao prirodno bojilo tako da se često u te svrhe dodaje i proizvodima poput senfa.

Poznato je njeno protivupalno djelovanje, a smatra se i jednim od najsnažnijih uticaja ove začinske biljke. Ponovo je za taj uticaj zaslužan kurkumin. Konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visokog nivoa holesterola i hronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

Baš zbog protivupalnog djelovanja, sprovedena je studija na 45 pacijenata koji pate od reumatoidnog artritisa, koji su bili podijeljeni u tri grupe, od kojih je jedna bila liječena kurkuminom. Upravo su ti pacijenti pokazali  najveći procenat oporavka, a ponovo se nisu pojavile nikakve nuspojave konzumiranja kurkumina.

Kurkuma djeluje djelotvorno i na niz drugih bolesti, poput glavobolje, svrbeža, bolesti vezanih uz probavni sistem, bolova u zglobovima, nadutosti.

Začin kurkuma sadrži manje količine kurkumina i slabo se apsorbuje u krvotoku, ali se taj učinak možete znatno poboljšati dodavanjem bibera u jela s kurkumom gdje god je to moguće. Piperin iz bibera višestruko poboljšava apsorpciju aktivnih sastojaka kurkume, a pomaže i kombinovanovanje kurkume sa (zdravim) masnoćama budući da je kurkumin topiv u mastima.

Kurkuma ima aromatičan i blago ljutkast ukus koji se dobro slaže s karfiolom i korjenastim povrćem. Nećete pogriješiti ni ako krompir prije pečenja začinite mješavinom crvene mljevene paprike, ruzmarina, origana i kurkume. Iskoristite dašak kurkume kako biste običnu bijelu rižu oplemenili blagim ukusom i karakterističnom žutom bojom. Kurkuma je jedan od glavnih sastojaka kari mješavine začina, koja je poznata po svojoj živoj žutoj boji i dijapazonu ukusa.

Ko ne bi smio koristiti kurkumu?

1. Trudnice i dojilje

2. Osobe sa žučnim kamencima

3. Osobe s opstrukcijom bilijarnog trakta

4. Osobe koje imaju bubrežne kamence

5. Dijabetičari

6. Osobe koje se pripremaju za operaciju

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba