fakta.ba

Kurti: Nema autonomije za Srbe na Kosovu

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da nema autonomije za…

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da nema autonomije za Srbe na Kosovu jer su oni građani te zemlje, ali da postoji de facto priznanje između Kosova i Srbije.

“Nema autonomije za lokalne Srbe na Kosovu. Oni su građani naše Republike i ja sam njihov premijer. Pozivamo se na okvirni sporazum Vijeća Europe za zaštitu nacionalnih manjina. Ne postoji samouprava, postoji samo de facto priznanje između Kosova i Srbije”, rekao je premijer Kurti u intervjuu danom albanskom Top Channelu.

Prema njegovim riječima, na Kosovu ne može biti povlaštenih nacionalnih manjina jer privilegija za nekoga može biti diskriminacija za drugoga.

“Nisam za diskriminaciju, ugnjetavanje, iskorištavanje i marginaliziranje Srba. Mi Albanci smo jedno stoljeće pod srpskom vlašću, nećemo ponoviti ništa slično i nikada nam neće pasti na pamet, ali isto tako ne možemo imati super manjinu na Kosovu. Ne možemo imati privilegirane ljude na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti jer privilegija za nekoga postaje diskriminacija za nekoga drugoga”, kazao je Kurti.

Kurti je još jednom ponovio kako jamči da neće biti netransparentnih rješenja koja podrivaju ustavnost te republički i demokratski poredak Kosova.

Predsjednik kosovske Vlade boravio je u nedjelju u Tirani gdje je albanske dužnosnike upoznao s procesom dijaloga sa Srbijom kao i s Bruxelleskim i Ohridskom sporazumom koji su, kako je kazao, veliko postignuće za normalizaciju odnosa između dvije zemlje, a koji i dalje nisu normalni, iako je Kosovo normalna i demokratska država.

(FENA)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba