fakta.ba

Lagumdžija predao akreditivna pisma generalnom sekretaru UN-a

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u Njujorku…

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u Njujorku ambasador Zlatko Lagumdžija predao je 6. jula akreditivna pisma generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu. 

Tom prilikom ambasador Lagumdžija je izjavio da mu je osobita čast da služi kao ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u, posebno imajući u vidu globalne izazove i promjene sa kojim se trenutno suočavamo. Dodao je da živimo u vremenu kada se dovode u pitanje snaga i važnost multilateralizma i UN-a kao najvažnije multilateralne organizacije, ali i mir, stabilnost i neophodno ubrzavanje zapadnog Balkana na euroatlantskom putu.

Istakao je da će Bosna i Hercegovina nastaviti svojim konstruktivnim doprinosom podržavati i jačati rad UN-a na svim poljima, a posebno u oblasti postizanja ciljeva održivog razvoja, izgradnje mira i suzbijanja nasilnog ekstremizma i govora mržnje.

Ambasador Lagumdžija iskoristio je prigodu da generalnog sekretara Gutereša upozna sa aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, a posebno sa ozbiljnim ugrožavanjem mira, sigurnosti i temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma, najtežim od njegovog potpisivanja.

Naglasio je da to zahtijeva odlučno insistiranje na poštivanju međunarodnog prava i djelovanje međunarodne zajednice u zaštiti institucionalnog jačanja Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar Gutereš je istakao kako s velikom pažnjom prati dešavanja na Balkanu i naveo kao neupitnu podršku UN-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Ponovio je spremnost da svojim ličnim angažmanom, a svakako kroz aktivniju ulogu UN Sekretarijata, doprinese ubrzanju procesa pomirenja i intenziviranju implementacije ciljeva održivog razvoja. Tom prilikom on je izrazio namjeru da posjeti Bosnu i Hercegovinu, kako bi lično odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba