fakta.ba

Lajčak danas u posjetu Prištini, razgovarat će s premijerom Kurtijem

Posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije…

Posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak boravit će danas i sutra u posjetu Prištini gdje će se u 16 sati sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Lajčak će se, osim s predstavnicima prištinskih vlasti, susresti i s vođama oporbenih stranka te će nakon toga otputovati u Beograd.

Uoči ovog sastanka Lajčak je rekao kako očekuje da se strane dogovore o načinu provedbe sporazuma od 27. veljače iz Bruxellesa.

“Očekujemo da se obje strane dogovore o putu provedbe, a također se trebaju pripremiti za konstruktivne prijedloge, temeljene na našem tekstu. O tome očekujem da ćemo razgovarati s premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Aleksandrom Vučićem tijekom posjeta Prištini i Beogradu”, rekao je Lajčak, prenose Reporteri.

Čelnici Srbije i Kosova podržali su 27. veljače na sastanku u Bruxellesu prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom.

Nakon toga Aleksandar Vučić rekao je da sve dok je predsjednik Srbije neće potpisati ni formalno niti neformalno priznanje Kosova ni njegovo članstvo u UN-u, dodajući kako je to rekao svim europskim i svjetskim čelnicima i da svi to znaju.

Obojica čelnika su se nakon povratka iz Bruxellesa suočila s oštrim kritika oporbenih stanka koje u Prištini Kurtija kritiziraju da je prihvatio formiranje ZSO na Kosovu, a u Beogradu srbijanske desne oporbene stranke optužuju Vučića za izdaju Kosova te državnih i nacionalnih interesa.

Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier istaknuo je da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog protivljenja predstavnika kosovske oporbe europskom prijedlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Također veleposlanik Njemačke na Kosovu Jorn Rohde pozvao je oporbene stranke na Kosovu da podrže francusko-njemački plan te dodao da je ZSO ostavljena Kurtijevoj vladi kao “nasljeđe” od prethodnih vlada, a koje su činile današnje oporbene stranke.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Edward Price istaknuo je da Sjedinjene Američke Države žele da prijedlog EU o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije na kraju rezultira uzajamnim priznanjem.

“Smatramo da se normalizacija odnosa treba temeljiti na konačnom međusobnom priznanju. Ovo je proces koji vodi EU. SAD ga podržavaju na sve moguće načine. Prisutni smo u ovim razgovorima preko Gabriela Escobara, koji je aktivno sudjelovao sa stranama i nastavit ćemo činiti što možemo kako bismo podržali ovaj proces”, rekao je Price, prenosi Klankosova.

Lajčekov je posjet Kosovu i Srbiji krajem veljače najavila Služba za vanjske poslove EU, a organiziran se uoči posjeta regiji visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU Josepa Borrella.

Sljedeći sastanak kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića održati 18. ožujka, Ohridu, Sjeverna Makedonija.

(FENA)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba