fakta.ba

Magazinović pred odlazak u Brisel: Nizozemska ponovo pravi veliku grešku prema BiH

Drugi politički forum na visokom nivou između Evropske unije i…

Drugi politički forum na visokom nivou između Evropske unije i BiH održat će se sutra u Briselu.

Kako je u razgovoru za Fenu pred polazak za Brisel kazao šef Kluba SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, prvi je održan u BiH i to je forma u kojoj predstavnici i pozicije i opozicije predstavljene kroz šefove klubova, uz ministre i najodgovornije političare u BiH razgovaraju o aktualnom trenutku, prije svega u smislu evropskih integracija.

U konkretnom slučaju Magazinović očekuje da će biti i razgovora o mogućnosti da BiH povuče značajan iznos u okviru šest milijardi eura iz plana rasta Evropske komisije namijenjenih zemljama Zapadnog Balkana.

Ranije je najavljeno da će predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto predvoditi izaslanstvo zvaničnika iz Bosne i Hercegovine, uključujući čelnike pet vladajućih stranaka u zemlji čije stranke čine većinu, s entitetskim, ali i kantonalnim premijerima, dok će ih s druge strane dočekati komesar za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi.

Osim toga, Magazinović je najavio da će, pored učešća na Političkom forumu, kao član Predsjedništva Partije evropskih socijalista govoriti u Evropskom parlamentu gdje grupa socijalista organizuje događaj na temu proširenja EU. Tema će, pored ostaloga biti i ono što se u BiH može i treba uraditi, ali i sa druge strane očekivanja od strane Evropske unije, prije svega Evropske komisije u kontekstu njihovog pristupa proširenju i konkretnih poteza u narednom periodu.

Najavio je da će se razgovarati o tome koliko je tehnokratski pristup ispravan i da li on treba ostati takav ili na BiH treba gledati sa malo više političkog konteksta, posebno u svjetlu posljednjih odluka nekih zemalja Evropke unije.

Tu je prije svega mislio na Nizozemsku, koja je donijela neku vrstu svog stava.

– Taj stav može biti promijenjen, ali on je u ovom trenutku čisto tehnokratski, bez ikakvog političkog konteksta i prilično neiskren, što smatram da je pogrešno. Bojim se da nakon velike greške koju je učinio nizozemski bataljon u vrijeme agresije na BiH na području Srebrenice, ovo može biti druga greška, ovaj put bez ljudskih žrtava, ali također veoma krupna greška – zaključio je Magazinović u razgovoru za Fenu.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba