fakta.ba

Marinković Lepić: Krajem ove ili početkom iduće sedmice moguća sjednica o izboru rukovodstva FBiH

Namjera je da krajem ove ili početkom iduće sedmice bude…

Namjera je da krajem ove ili početkom iduće sedmice bude održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH vezana za proceduru izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

To je kazala predsjedavajuća u novom sazivu ovog Doma Mirjana Marinković Lepić napominjući da navedeni termin nije sasvim siguran jer sve treba da bude obavljeno u skladu i u ovisnosti od potrebnih procedura.

Naime, listu kandidata treba da ovjeri i Centralna izborna komisija BiH te vrati u Parlament nakon isteka 48-satnog žalbenog roka.

Listu, na provjeru i ovjeru Centralnoj izbornoj komisiji, treba da dostavi Predstavnički dom, što do ovog momenta nije učinjeno, ali su danas dvije institucije kontaktirale u vezi s tim.

Prema pravilima, o izboru tročlanog rukovodstva FBiH odlučuje prvo Predstavnički dom, a potom i Dom naroda u Parlamentu Federacije BiH.

Predsjednik i dvoje dopredsjednika FBiH pojedinačno su članovi iz sva tri konstitutivna naroda. Oni između sebe odlučuju na koncu ko će biti predsjednik.

Poznato je da su predsjednik i dvoje dopredsjednika nezaobilazni faktori u predlaganju odnosno imenovanju Federalne vlade.

Za predsjednika/potpredsjednika Fedarcije BiH u novom postizbornom mandatu, iz reda Bošnjaka je kandidiran Refik Lendo, član Stranke demokratske akcije, iz reda Hrvata Lidija Bradara iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, dok je Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) kandidiran iz reda srpskog naroda.

Provjeru Lendine i Bradarine kandidature Centralna izborna komisija je ovjerila u januaru.

Stojanovićeva kandidatura ovjerena je odlukom CIK-a od  2. februara, odnosno potvrđeno da on ispunjava uslove. Istog dana, međutim, nije ovjerena i kandidatura Zlatana Begića (Demokratska fronta) iz reda Ostalih. 

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović, kao svoj razlog za odbijanje ovjere Begićeve kandidature je tada naveo da ustavne i odredbe Izbornog zakona BiH, pasivno biračko pravo za predsjednika/potpredsjednika FBiH dozvoljavaju samo predstavnicima odgovarajućeg konstitutivnog naroda.

– Iako je presuda Ustavnog suda BiH razriješila u međuvremenu to pitanje, nažalost još nije implementirana, pa i dalje traje sistemska diskriminacija prema biračima u oba entiteta, koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, sve dok entitetskim ustavima i Izbornim zakonom BiH ne bude drugačije riješeno – rekao je Arnautović prije glasanja na sjednici CIK-a 2. februara o Begićevoj kandidaturi.

Na odluku CIK-a vezanu za Begića uložena je žalba nadležnom sudu.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba