fakta.ba

Mašić: Ako Schmidt ne riješi formiranje Vlade FBiH, onda je sve uradio da ostavi SDA u vlasti

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Damir Mašić (SDP) komentirao je…

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Damir Mašić (SDP) komentirao je mogućnost uspostave nove Vlade FBiH sa jednim od potpredsjednika tog entiteta koji dolazi iz SDA.

Mašić je kazao kako odnosi SDP-a sa Strankom za BiH i NES-om nisu narušeni jer je čvrst dogovor oko delegata u Domu naroda bio samo sa pokretom Za nove generacije , ali da se u BiH dolazi do situacije u kojoj se “riječ ne cijeni” te da “imamo poremećen sistem vrijednosti”.

Komentirao je i izjave predsjednika SDP-a Nermina Nikšića o tome da više ni on nije siguran da će biti novi premijer Federacije BiH.

“To je ljudski, osjeća se s pravom povrijeđenim u smislu što je njegov ljudski odnos nije bio uzvraćen istom mjerom. To je vjerovatno njegov trenutni osjećaj”, kazao je Mašić.

Istakao je da što se tiče Nikšića, on ostaje jedini kandidat za premijera FBiH ne samo SDP-a već kompletne koalicije te govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u smislu osiguravanja pozicija određenih stranaka.

“Kada se do kraja sve to ogoli, HDZ bi svakako bio nezaobilazan, ali mislimo da nije dobro da bilo koji politički subjekt bude nezaobilazan. Mi smo i prije izbora govorili da ne postoji potreba za intervencijom visokog predstavnika”, smatra zastupnik SDP-a.

Mišljenja je da je Schmidt vjerovatno nametnuo izmjene Izbornog zakona u najboljoj namjeri, ali da je, kada se “sve ogoli vjerovatno zablokirao” procese.

“Intervencija visokog predstavnika je, ako ostane ovako i ako bude izabran potpredsjednik FBiH iz SDA, gospodin Lendo i ne bude htio poštovati parlamentarnu većinu u oba doma, ispade da je ovdje jedino pomogao SDA-u”, mišljenja je Mašić.

Smatra i da je SDA sada pozicionirana na način da ne dopušta formiranje vlasti bez nje.

“Svugdje u svijetu da onaj ko napravi problem, da ih i riješi, jer ako ne riješi ovo što je sam zakomplikovao, onda možemo opravdano sumnjati da je sve ovo uradio kako bi SDA ostavio u vlasti jer kako uopšte na drugi način tumačiti ono što je on uradio”, rekao je Mašić za TV Sarajevo.

SDP će početkom naredne sedmice imati prikupljene potpise osoba koje čine većinu u Parlamentu BiH te tako “vidjeti ko ne želi implementirati demokratiju i demokratske standarde u BiH”.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba