fakta.ba

Mašić: Dosta nam je Divljeg zapada, krajnje je vrijeme da se ubice adekvatno kazne

Svaki put kad se desi neko svirepo ubistvo u našoj…

Svaki put kad se desi neko svirepo ubistvo u našoj zemlji, šokirani smo i potreseni, pa sve tako ukrug. Ubice uglavnom prođu s blagim kaznama i ubrzo se nađu na slobodi. Posljednji slučaj monstruoznih ubistava jesu ubistvo 19-godišnjeg gimnazijalca Farisa Pendeka, za šta je optužen Adem Šuman, te Saše Kulušića u Doboju, a osumnjičeni za ovo svirepo ubistvo su njegova supruga Andrea Kajganić i njen ljubavnik Dražen Lazarević, ali i njegova maloljetna kćerka A. K.

Dokle će nas šokirati ovakva ubistva? Ne vidimo da stanje ide nabolje. U lancu odgovornosti karike su dobro popustile, neke i otpale.

Da je krajnje vrijeme da upalimo alarme, alarmirao je nedavno i zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić te najavio izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH. Pitali smo ga o kakvim je izmjenama riječ.

“Našao sam konkretnu odredbu u Krivičnom zakonu BiH iz koje je jasno vidljivo da zakon ostavlja mogućnosti za oštre kaznene sankcije pogotovo kad je u pitanju izricanje presude za zatvor, čak i sa dužom zatvorskom kaznom, naročito ubistva ili ubistva koja su učinjena na brutalan način kad je stradao nevin dječak zbog bahatog kriminalca. S druge strane, svjedoci smo da praksa sudova apsolutno ne koristi oštrije sankcije koje zakon propisuje jer Kazneni zakon poprilično široko tretira tu zakonsku materiju, omogućuje jednako teže dugotrajne zatvorske kazne, omogućuje niske i neprimjerene za ta krivična djela, zbog toga sam najavio upućivanje u proceduru izmjene i dopune KZBiH koji će onemogućiti blage zatvorske kazne, što znači da će one u startu biti povećane i sudovi u budućnosti neće imati uopće mogućnost da daju blažu kaznu za ta krivična djela”, govori nam Mašić i dodaje da treba uvesti još nekoliko novina, naprimjer, kao što je nedavno rekao, “svima nam je na vrh glave lica dobro poznatih policiji do lica koja se više puta hvataju u nelegalnom posjedu vatrenog oružja, a hodaju slobono, vrše ista krivična djela”.

Najavio je zastupnik također izmjene koje će propisati recimo da osobe koje nose vatreno oružje, a nemaju dozvolu za to, sve i da ne počine nikakvo krivično djelo, onog trenutka kad budu uhvaćene u posjedu nelegalnog oružja, bez obzira na to koristile ga ili ne, u startu dobiti kaznu od dvije godine zatvora bez mogućnosti uvjetne osude ili nižih krivičnih sankcija itd.

Ukazao je Mašić i na ono što se stalno provlači kad se ovakve stvari dese, a to je jalov rad pravosuđa.

“Nažalost, zakoni su postavljeni, pa i krivični da mogu da se koriste u smislu određivanja jasne sankcije, ali nažalost moramo biti iskreni da sudije i sudovi u BiH ne koriste te mogućnosti. Policija uglavnom odlično odradi posao, zadokumentuje dalje u procesu, tužilaštva također odrade svoj posao, međutim, imamo problem sa sudovima i sudijama koji zaista propisuju mizerne kazne. To je najveći razlog zbog kojeg ću uputiti izmjene i dopune KZ kako se u budućnosti ne bi mogle dešavati i ili barem smanjile situacije koje smo imali u proteklom periodu, pa ovi žestoki momci neka nose nelegalno oružje znajući da onog trenutka kad budu uhvaćeni s tim, bez obzira na to koristili ga ili ne, nek’ znaju da će ići u startu u zatvor. Pa nisu u drugim zemljama ljudi genetski disciplinovani, nego su sankcije i kazne prilično doveli u red što se tiče ponašanja. Kod nas još tog Divljeg zapada ima i krajnje vrijeme je da se dovede u red i jedna od mjera je i da se jače i češće zakonski kazne prekršioci zakona”, kaže za Raport Damir Mašić.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba