fakta.ba

Medina Gromila javila se iz Turske: Mnoge zemlje povlače svoje timove, ali mi ostajemo!

''Trenutno ovdje vlada najveći mogući stepen ljudske tuge, patnje i…

”Trenutno ovdje vlada najveći mogući stepen ljudske tuge, patnje i očaja”, govori nam članica Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo, Medina Gromila, koja je na misiji u turskoj regiji Hatay od srijede. Mlada studentica medicine posvećena je brizi o preživjelima, ali radi i na jednom od najbolnijih i najpotresnijih zadataka – izvlačenju tijela iz ruševina. Dok ih ekipe iz pojedinih zemalja napuštaju – podcrtava kako oni neće odustati.

Nekoliko spasilačkih timova s područja Bosne i Hercegovine aktivno je u misiji pronalaska preživjelih i pomaganju unesrećenih u najugroženijim područjima Turske nakon razornih zemljotresa. Nova ekipa hrabrih iz Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine ispraćena je na put danas i zasigurno će pružiti važnu potporu svojim iscrpljenim kolegama. Usprkos umoru, ni oni članovi GSS-a iz BiH koji su već danima na terenu kakvog nikad nisu mogli ni zamisliti, ne odustaju. Poručuju da su došli pomoći i da će ići do kraja. Razgovarali smo sa jednom od članica.

“Tlo ovdje ne miruje, u utrci smo s vremenom kojeg ponestaje”

Medina Gromila je studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Članica je GSS-a već godinama, a u zemljotresom razorena područja Turske uputila se s kolegama čim su se za to stekli uvjeti.

Trenutno je u gradu Antakiji, jednom od najpogođenijih. Na početku razgovora nam naglašava da su svi članovi njene ekipe dobro i da se osjećaju sigurnim, iako tlo ne miruje.

“Kamp u kojem smo smješteni je siguran i svi se osjećamo dobro. Ipak, sve je jako teško – i psihički i fizički. Fizičkih prepreka je mnogo, najveće poteškoće su niske temperature. Psihički je teško svakodnevno gledati ove apokaliptične scene. Na svakom koraku su emotivni i dirljivi prizori, zamislite nađete igračku ili tespih nekog ko je prije par dana upravo tu vodio normalan život kao ostali ljudi. A više nema života. Kada krećemo u akcije pokušavamo isključiti emocije, jer smo u utrci sa vremenom, kojeg, nažalost, ponestaje”, govori nam.

“Do jučer su sa nama na zadatku bile ekipe iz Italije, Francuske i Austrije. Ostali smo samo Turci i mi”

Ipak, usprkos odlučnosti i spremnosti – ne postoje psihičke pripreme koje bi, i one najiskusnije, mogli spremiti na ovakvo što.

“Naš tim čine obučeni ljudi. Međutim, GSS KS nije bio spreman za ovu katastrofu kao što nijedan spasilac ovdje iz cijelog svijeta nije mogao biti spreman na katastrofu ovakvih razmjera. Moram napomenuti da mnoge države povlače svoje timove zbog sigurosnih razloga, ali mi, Bosanci i Hercegovci ostajemo do kraja. Velike su bile procedure vezane za naš dolazak, mi nemamo osiguranje što znači da smo volonteri, ali odustati nećemo jer svako od nas je dosao sa istim ciljem. Mi smo došli pomoći”, podcrtava.

Dio Medininog tima, nažalost, u posljednja dva dana nije u potrazi za preživjelima. Trenutno rade na izvlačenju tijela iz zgrade koja je imala 13 spratova. Sada je u potpunosti sravnjena sa zemljom. Ionako pretešku ulogu spasitelja mogla bi otežati i činjenica da, kao što je već naglašeno, pojedine zamlje povlače svoje timove. Tako su do jučer, na zadatku na kojem je raspoređena i naša sagovornica, bile i ekipe iz Italije, Francuske i Austrije. Danas su na spomenutoj ruševini radile samo ekipe iz Bosne i Hercegovine i Turske.

“Turci su mi ukazali čast da budem dio njihovog medicinskog tima”

Za kraj, sagovornica nam podcrtava da sve ono što ih okružuje ovih dana nije moguće opisati niti riječima, niti fotografijom, niti bilo kakvom snimkom:

“Trenutno ovdje vlada najveći mogući stepen ljudske tuge, patnje i očaja”.

Ipak, Medini i kolegama, dašak utjehe u moru užasa može donijeti briga o preživjelima. Pored ostalih zadataka, Medina je i u medicinskom timu sa turskim kolegama, što joj, dodala je, predstavlja izuzetnu čast.

(Izvor: N1)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba