fakta.ba

MEĐUNARODNI AERODROM / Sarajevo dobija terminal svjetske klase, evo kako izgleda

Izgradnja nove zgrade terminala Međunarodnog aerodroma Sarajevo ulazi u završnu…

Izgradnja nove zgrade terminala Međunarodnog aerodroma Sarajevo ulazi u završnu fazu, a završetak radova očekuje se ove godine.

Nova zgrada prostire se na četiri sprata i 10.000 kvadratih metara. Sadržavat će dvanaest šaltera za prijavu, pet gateova i jedan stakleni zračni most koji je već montiran i povezan sa zgradom.

Dva postojeća zračna mosta u aerodromu bit će zamijenjena kako bi odgovarala novopostavljenom. Novi objekt povezan je s postojećim terminalom kako bi se formirala jedinstvena funkcionalna jedinica s kapacitetom za rukovanje dva miliona putnika godišnje.

Aerodrom je u procesu postavljanja novog automatiziranog sistema za rukovanje prtljagom. U toku su i radovi na proširenju parkinga. Kada bude završen, imat će 11 mjesta za parkiranje aviona, u odnosu na sadašnjih sedam.

Kao rezultat toga, kapacitet će biti povećan za 60 posto. Popratit će ga opsežni radovi na elektroinstalacijama i kanalizaciji. Aerodrom planira u narednom periodu produžiti uzletno-sletnu stazu za 550 metara.

Za to su već kupili 60.000 kvadratnih metara zemljišta i počela s čišćenjem terena, izvijestio je Ex-Yu Aviation News.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba