fakta.ba

Mehmedović: Bosance provociraju da bi srušili OHR, zato trebamo protestovati ispred EU delegacije

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović…

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović oglasio se u vezi moguće nove odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom bi mijenjao odluku koju je donio prije šest mjeseci.

“Povodom najava i mogućnosti da visoki predstavnik nametne amandmane kojim će se Bosanci dovesti u podređeni i ponižavajući položaj te inaugurisati nadvlast kantona nad entitetom FBiH, tvrdim da nije cilj deblokada uspostave Vlade FBiH, već se radi o uvođenju blokada Bosancima da se u budućnosti bore protiv separatizma i blokada koje bi došle iz zapadne Hercegovine preko supremacije kantona u formiranju vlasti”. rekao je.

Istakao je da upozorava sve faktore u BiH, a posebno “Trojku (HNS+)” da je u pitanju priprema terena za vrlo krupna događanja.

“Bosanci se provociraju da sruše OHR u BiH, kako bi se HDZ legitimno povukao i reorganizirao samoupravu pod izgovorom da su Bošnjaci remetilački i antizapadni faktor”, rekao je Mehmedović.

Iz tog razloga, smatra Mehmedović, protesti protiv Schmidtovih najavljenih rješenja moraju biti organizovani ispred kancelarije EU “jer je ovo potpuno obesmišljavanje puta BiH u EU i 14 tačaka”.

“Zašto Njemačka i EU dopuštaju Schmidtu da Bošnjake pretavara u građane drugog reda i nižu rasu? Da li Bošnjacima treba oduzeti političku samostalnost i onemogućiti političku ravnopravnost da bi bili prihvatljivi EU?! Nije li ovo vjerski rasizam?”, rekao je Mehmedović.

U nastavku se zapitao da li Schmidt najavljenim rješenjima uvodi aparthejd da bi počela realizacija Orbanovog plana o rješenju “problema sa državom sa dva miliona muslimana”.

“Ako etničkim čistim kantonima iz zapadne Hercegovine date kontrolu nad Federacijom, dobili smo kontrolu i supremaciju Trećeg entiteta i HZ HB nad Federacijom: sljedeći scanarij će biti oduzeti SDA-u vlast u dijelu kantona sa bošnjačkom većinom i time je proces okončan. Pretvarati HDZ BiH u trajnu i nedodirljivu stranku je opasan signal da će marionete Zagreba i Beograda dobiti ključne poluge za trajnu vlast i trajnu potpunu kontrolu bošnjačke političke volje i suštinskih procesa u BiH, naravno otimajući nacionalna bogatstva Bosne. Ono što je Dejton uradio sa modelom Republike Srpske, sada PIC i Schmidt rade preko pretvaranja HDZ u hrvatski Savez komunista u BiH”, rekao je Mehmedović.

Dodaje da je ključno pitanje zašto PIC preko Schmidta gura Bošnjake i bosanske snage u sukob sa Zapadom?

“Koji je cilj i koji će biti rezultati? Radikalizacija Bošnjaka, nemiri, da Bošnjaci budu okrivljeni za rušenje i gašenje OHR-a, da se iz HDZ-a oglase i optuže Bošnjake za antizapadnu politiku, za terorizam-to je već viđeno ili da pomognemo Čovićevom savezniku Dodiku koji ne priznaje Schmidta, da mu se pridružimo u bojkotu Visokog predstavnika pa da budemo isti. Je li cilj da se Bošnjaci isporuče Dodiku na antizapadnim aktivnostima”, zapitao se Mehmedović.

Dodao je da ako Schmidt, kao izvođač radova najutjecajnijih u PIC-u, isporuči Federaciju BiH kao koloniju Hrvatske, Dodik će dobiti snažan zamah da krene u novu ofanzivu.

“Ne zaboravimo, Dodika se jača upravo ovakvim odlukama kakve planira Schmidt da bi pogodovao i ugodio HDZ-u. Nije to samo jačanje HDZ-a već je to jačanje antizapadne klime u BiH. To je demonstracija kontrole hrvatsko-srpskih uslova za BiH. Ovo što se sada dešava je retuđmanizacija i remiloševizacija uz pomoć PIC-a i Schmidta. Šta bi Schmidt mogao uraditi poslije ovoga: Proglasiti Čovića doživotnim kao Maršala Tita, a HDZ jedinom partijom za Hrvate u BiH kao Savez komunista. Nećete nas pokolebati! Imat ćete žestok otpor!”, zaključio je Mehmedović.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba