fakta.ba

Mehmedović: Stranka ‘Naprijed’ provodit će proaktivnu politiku u funkciji prosperiteta BiH

Mehmedović je bivši član Stranke demokratske akcije, a novu stranku…

Osnivač i predsjednik stranke “Naprijed“ Šemsudin Mehmedović danas je u Sarajevu zvanično predstavio ovaj novi politički pokret u BiH, za koji je rekao da ima cilj da očuva državu i okupi probosanske snage u platformu Nove bosanske politike.

Mehmedović je bivši član Stranke demokratske akcije, a novu stranku odlučio je osnovati 3. januara.

Predstavljeno članstvo “Naprijed”

Na bazi političke platforme koju su radili stručnjaci, kako je rekao, definisani su politički ciljevi nove bosanske politike na temelju kojih će se članovi stranke truditi da BiH vrate na mjesto koje joj pripada.

– ‘Naprijed’ je u političkom spektru poziocionirana kao stranka umjerenog centra, liberalno-demokratske političke orijentacije. Država za koju će se stranka zalagati je sekularna, a društvo oblikovano sve četirima monotesitičkim religijskim identitetima potpuno kompatibilnim sa osobenim bosankim identitetom i sekularnim univerzalnim humanizmom – kazao je Mehmedović.

Istakao je i to da je vizija stranke demokratska država u punom institucionalnom kapacitetu, a ciljevi koji će voditi ka ostvarenju te vizije su da se osigura podrška političkog legimiteta za političko predstavljanje u zakonodavnim i izvršnima tijelima BiH.

– Također, cilj nam je ukloniti dejtonske političke barijere koje usložnjavaju proces političkog odlučivanja, zatim izgraditi bosanski identitet koji prevazilazi dejtonsku etnonacionalnu matricu podjela, kao i razviti bosanske političke narative – naglasio je Mehmedović.

Mehmedović: Cilj nam je ukloniti dejtonske političke barijere

U budućem djelovanju zagovarat će, kaže, odgovornu i proaktivnu politiku u funkciji prosperiteta države. Na vanjskopolitičkom planu navodi da će se zalagati za evroatlansku perspektivu BiH, kao i regionalne integracijske forme koje nisu a priori evroatlanske, a koje nisu smetnja evroatlanskom putu države.

Ova stranka radit će, kako je rečeno, ka uspostavljanju vladavine prava, ostvarivanju pravednog i slobodnog društva, funkcionalnog socijalnog sistema, ekološki čistoj i zdravoj sredini i stvaranju ambijenta za ravnomjeran regionalan i lokalni razvoj.

U stranačkoj strukturi će imati razvojni organ koji će biti sastavljen od članova koji posjeduju akademski kredibilitet i znanja iz različitih oblasti političkog i općedruštvenog života.

Mehmedović je danas predstavio dio tima kojeg, između ostalih, čine Vedad Silajdžić, Mijo Ćosić, Nedžad Koldžo, Muhamed Ibrahimović, Izet Hadžić, Lejla Hadžić, Sead Čirkin, Izet Spahić, Gordana Ćehović, Alma Kameljaš, Mehmedalija Karamujić i drugi.

Poručili su da su promjene društvene zbilje hitne i da je vrijeme da bosanskohercegovačka pamet ostane ovdje i daje doprinos Bosni i Hercegovini.

(Fena)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba