fakta.ba

Ministar Helez odobrio današnji prelet tri američka aviona

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je danas u…

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je danas u hitni
posjet primio vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Erica Adamsa.

Sagovornici su razgovarali o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o obuci pripadnika Oružanih snagama BiH s kolegama iz Oružanih snaga SAD. Poštujući odredbe Zakona o avijaciji BiH i Zakona o odbrani BiH, ministar Helez je odobrio današnji prelet tri američka aviona, od čega dva borbena F-16, preko teritorija Bosne i Hercegovine, radi unaprijed planirane vježbe sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne potopore (JTAC) iz sastava OS BiH i OS SAD.

„Hvala vam što pomažete da osnažujemo državu BiH,“ rekao je ministar Helez brigadiru Adamsu.

„Najavljeni preleti amričkih aviona jasno pokazuju posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i
teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i potvrdu snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i BiH. Bilateralna vježba JTAC timova iz sastava Specijalnih snaga OS SAD i OS BiH, dan uoči obilježavanja neustavnog dana RS, pokazuju da američka potpora teritorijalnom integritetu nije samo deklarativna te da SAD neće mirno promatrati antidejtonsko djelovanje vlasti u entitetu RS“.

Brigadir Adams je sa svoje strane zahvalio ministru Helezu na usješnoj saradnji te izrazio uvjerenje da će se dalje zajedničke aktivnosti nastaviti u cilju osiguranja mira, sigurnosti i stabilnosti u BiH.

„Pozivam Milorada Dodika i vlasti RS da odustanu od antidejtonskog djelovanja, secesionističke politike i politike 90-tih, te da se okrenemo Euroatlanskim integracijama i našu zemlju približimo EU i njenim vrijednostima. Članstvo naše države u EU i NATO savezu najviše donosi građanima BiH, a to su prijeko potrebna stabilnost, sigurnost, vladavina prava i ekonomski napredak,“ zakjučio je tim povodom ministar Helez.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba