fakta.ba

Ministar Helez razgovarao s vojnim atašeom SAD

Ministar odbrane Helez je analizirajući aktivnosti u proteklom periodu istakao…

Ministar odbrane Helez je analizirajući aktivnosti u proteklom periodu istakao reakciju MO i OS BiH povodom devastirajućih zemljotresa koji su zadesili Republiku Tursku i Siriju, dodavši kako je tim OS BiH proveo sedmodnevnu misiju traganja i spašavanja u najteže pogođenim regijama u Turskoj. U nastavku razgovora ministar se zahvalio na brzoj implementaciji odluka sa prošlogodišnjeg samita NATO-a u Madridu, te odobravanja Paketa pomoći NATO-a odbrambeno-sigurnosnom sistemu BiH – DCB inicijativa, koji će osigurati jačanje kapaciteta OS BiH, što je izuzetno potrebno u trenutku kada se cijela Evropa susreće sa izazovima zbog rata u Ukrajini.

Također, Helez je dodao kako postoji sve veća dinamika saradnje sa EU te da je dobijen i “kandidatski status”, navodeći da pored paketa pomoći NATO-a, i od EU, već drugu godinu uzastopno MO BiH dobija podršku u opremi za OS BiH.

Brigadir Adams je apostrofirao da SAD nastavljaju sa svim oblicima saradnje sa BiH kao i programima vojska-vojsci (Mil2Mil), te da se rad MO BiH na unapređenju partnerstva dviju zemalja izuzetno cijeni od strane SAD. Adams zaključuje kako je dobro vidjeti da je usvojen budžet institucija BiH, gdje će povećanje za odbrambeni sektor uticati na jačanje morala pripadnika OS BiH koji su se do sada pokazali veoma odgovorni i profesionalni u obavljanju svojih dužnosti.

Povodom bilateralne saradnje, ministar Helez je izrazio želju da se ista intenzivira sa naglaskom na sponzorisane programe školovanja i obuke SAD-a za pripadnike OS BiH, urgirajući za nastavak finansiranih projekata za opremanje OS BiH, kako bi se zaokružio koncept unapređenja operativnih kapaciteta, povezujući ljudstvo, obuku i sredstva u jedinstvenu cjelinu.

Ministar Helez se zahvalio na iskazanoj spremnosti SAD-a za osiguranje dodatnog paketa pomoći u visini od 23 miliona dolara za nabavku helikoptera, što će nadalje unaprijediti operativnost OS BiH, te osigurati nastavak aktivnosti na ispunjavanju ciljeva ka euroatlantskom putu BiH.

Za kraj, brigadir Adams je najavio da će najavljena donacija helikoptera biti realizirana po okončanju administrativnih procedura te poručio kako SAD ostaju posvećene nastavku saradnje sa željom da se ista unaprijedi u budućnosti, što bi dovelo do konačne integracije BiH u NATO savez.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba