fakta.ba

Ministri EU razmatraju sljedeće korake kao odgovor na rat Izraela i Hamasa

Ministri vanjskih poslova Europske unije danas razmatraju moguće sljedeće korake…

Ministri vanjskih poslova Europske unije danas razmatraju moguće sljedeće korake kao odgovor na krizu na Bliskom istoku, uključujući suzbijanje Hamasovih finansija i zabranu putovanja izraelskim naseljenicima odgovornim za nasilje na Zapadnoj obali, javio je Reuters.

Na sastanku u Briselu, ministri iz 27 zemalja bloka saslušaće i ukrajinskog kolegu Dmytra
Kulebu dok razgovaraju o budućoj sigurnosnoj pomoći Kijevu. Dok zvaničnici EU insistiraju da pomoć Ukrajini ostaje glavni prioritet, erupcija rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas natjerala je blok da se fokusira na Bliski istok.

Rat je razotkrio dugotrajne i duboke podjele u širem izraelsko-palestinskom sukobu među zemljama EU. Ali ministri će pokušati pronaći zajednički jezik dok budu razmatrali dokument za diskusiju diplomatske službe EU koji ocrtava širok spektar mogućih sljedećih koraka.

Hamas je već naveden od strane EU kao teroristička organizacija, što znači da bi sva sredstva ili sredstva koja ima u EU trebala biti zamrznuta. EU je u petak saopštila da je na svoju listu terorista pod sankcijama dodala Mohammeda Deifa, generala komandanta vojnog krila Hamasa i njegovog zamjenika Marwana Issu.

Dokument za diskusiju, koji je vidio Reuters, sugeriše da bi EU mogla ići dalje ciljajući na
finansije Hamasa i dezinformacije. Zemlje EU, uključujući Francusku i Njemačku, rekle su da već rade zajedno na unapređenju takvih prijedloga.

Visoki zvaničnici EU, kao što je visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell, također su izrazili zabrinutost zbog sve većeg nasilja izraelskih doseljenika protiv Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali. Pomenuti prijedlog za diskusiju sugeriše da bi odgovor EU mogao uključivati zabranu putovanja u EU za odgovorne i druge sankcije za kršenje ljudskih prava.

Francuska je prošlog mjeseca rekla da bi EU trebala razmotriti takve mjere, a belgijski premijer Alexander De Croo rekao je prošle sedmice da će „ekstremističkim naseljenicima na Zapadnoj obali“ biti zabranjen ulazak u zemlju.

Diplomate su rekli da će biti teško postići jednoglasnost neophodnu za zabrane širom EU, jer su zemlje poput Austrije, Češke i Mađarske nepokolebljive saveznice Izraela.

No, neki su predložili prošle sedmice odluku Sjedinjenih Američkih Država, najvećeg
podržavaoca Izraela, da počne nametati zabrane izdavanja viza ljudima koji su uključeni u nasilje na Zapadnoj obali, mogla bi potaknuti zemlje EU da preduzmu slične korake.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba