fakta.ba

Ministri šest zemalja EU potpisali izjavu: Do kraja godine otvoriti pregovore sa BiH

Na marginama ministarskog sastanka NATO-a, sastali su ministri Hrvatske, Češke,…

Na marginama ministarskog sastanka NATO-a, sastali su ministri Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije kako bi izrazili trajnu predanost i podršku Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija.

“Ističemo političku neophodnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Od kada je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU, poduzela je važne korake i opredjeljenja u pravcu ispunjavanja ključnih prioriteta.

U trenutnom geopolitičkom kontekstu, svako odlaganje odluke o početku pregovora o pristupanju EU moglo bi dodatno pogoršati nestabilnost u regionu i rezultirati gubitkom pozitivnog zamaha.

Spremni smo osigurati našu stalnu političku, tehničku i finansijsku podršku Bosni i Hercegovini za poduzimanje ključnih reformi tokom procesa.

Još jednom naglašavamo da proširenje nije izbor između zemalja kandidata, već naš zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko neophodnu stabilnost i sigurnost evropskom kontinentu”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba