fakta.ba

Ministrice Đapo i Ajšić potpisale ugovor – Za uklanjanje opasne deponije u Tuzli 2.000.000 KM

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas…

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas ugovor s ministricom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anelom Ajšić o namjenskom prijenosu sredstava za sufinansiranje projekta za uklanjanje opasnog otpada iz bivšeg HAK-a i dekontaminacije tla u industrijskoj zoni Tuzla.

Za sanaciju i uklanjanje deponije kruksa iz kruga bivšeg HAK- a u budžetu Federacije BiH izdvojeno je 2.000.000 KM, a rok za realizaciju ovog projekta je 12 mjeseci, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ministrica Đapo ističe da je ova deponija jedan je od najvećih ekoloških problema u Federaciji BiH.

– Radi se o opasnom otpadu kojeg je godinama stvarala hemijska industrija u Tuzli, a koji nije propisno odlagan. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK uradilo je istraživanje u kojem je navedeno da kruks i ostali hemijski spojevi, koji su pronađeni, predstavljaju opasnost po zdravlje stanovništva, jer je otpad zakopan u zemlju pored korita rijeke Jale. Vjerujemo da će s ova dva miliona maraka višedecenijski problem građana tuzlanske regije biti riješen – rekla je Đapo.

Ministrica Ajšić izrazila je zahvalnost Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na izdvojenim sredstvima, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba