fakta.ba

Mostarcima predstavljena izložba slika Marinka Slipca

"Figuracija snova" naziv je izložbe slika autora Marinka Slipca koja…

“Figuracija snova” naziv je izložbe slika autora Marinka Slipca koja je u petak navečer otvorena u Galeriji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Izložba “Figuracija snova” sadrži trinaest slika različitih formata, a riječ je o “akcijskom slikarstvu”.

Autor ističe kako voli uigravanje, kolorit boja i “prskanje bojom” te da jednostavno nastoji da oslobodi boju da ona leti i da se bilo u željenom ili nekom sličnom obliku izrazi na platnu 

– To je jedan poseban mediji koji me ispunjava, jedan poseban način gdje želim da unesem slobodu u boju. Boja leti zrakom i na taj način oslobodim boju, boja zaživi i kada se na platnu zaustavi ona se podijeli u bezbroj nekih malih cjelina, modela i kompozicija. Također, ima jedan dio koji mi je također izazov gdje, pored apstraktnog koje je meni primarno, u pojedine slike unosim i likove gdje ih sučeljavam – naglasio je.

Zadovoljstvo otvaranjem izložbe izrazio je i predsjednik HKD Napredak- Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka, koji je kazao kako mu je drago što je Slipac nakon brojnih izložbi koje je imao u Hrvatskoj i BiH, večeras i u Mostaru.

Inače, ovo je dvanaesta samostalna izložba ovog autora, a samostalno je izlagao u više gradova širom BiH.

Iza njega je preko pedeset skupnih izložbi te sudjelovanje na više desetina likovnih kolonija.

Autor je i likovnih ilustracija za više knjiga, tekstova kataloga za likovne i dokumentarne izložbe, te je postavio brojne scenografije za razna kulturna zbivanja. Primio je više priznanja za doprinos u oblasti kulture.

Organizator večerašnje izložbe je HKD Napredak- Glavna podružnica Mostar, a ona će ostati otvorena naredne dvije sedmice.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba