fakta.ba

Muamer ef. Okanović: Ramazan je proljeće mu'minskih srca

Ramazan je proljeće mu'minskih srca, gdje se intenzivnim ibadetima vjernik…

Ramazan je proljeće mu'minskih srca, gdje se intenzivnim ibadetima vjernik osvježava nepresušnim tokom Allahovog blagorodnog bereketa. Snažeći se postom, oplemenjujući nepreglednim kur'anskim perivojima, te pronalazeći spokoj u dovi, musliman blagoslovljene dane ramazana doživljava najljepšim gostom, dočim svaki trenutak muhabbeta/druženja sa ovim odabranim danima predstavlja izvor zadovoljstva i duhovnog stasavanja.

– Muslimani Banja Luke ne skrivaju radost zbog nastupanja najodabranijeg mjeseca u godini kad susretljivošću, dobročinstvima i izuzetnom pažnjom, na najljepši način, ovog plemenitog gosta u svojim domovima dočekuju, nadajuć’ se da će bereket/blagorodnost ramazanskih dana i noći njihove živote tokom cijele godine pratiti – kazao je za Fenu glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka hafiz Muamer ef. Okanović.

Prema njegovim riječima, ljepota ramazana ponajprije se, kroz odlaske u džamije, iskazivanje raznolikih vidova dobročinstava i prisustva iftarskim soframa, kao krunskom trenutku posta, očituje te muslimani Banja Luke umnogome doprinose uljepšavanju ramazanskog ambijenta, gdje, odazivajući se pozivu ezana, u okrilju džamija klanjaju teravih-namaz, slušaju i uče nepregledne kur'anske ljepote i slušajući prigodna predavanja jačaju džemat.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka teravih-namaz se klanja u 14 džamija, dok se mukabela uči u osam džamija.

– Posebno smo obradovani tradicijom učenja mukabele za žene u Gazanferiji, kao i centralnom mukabelom u Ferhat-pašinoj džamiji gdje džematlije imaju priliku slušati devet učača Kur'ana – kazao je.

Također, Banja Luka je počašćena softama/učenicima banjalučke Medrese “Reis Ibrahim ef. Maglajlić”, koji učeći mukabele i predvodeći teravih-namaze u banjalučkim džamijama, bivaju osvježenjem i nadom za uspostavljanje nesalomive ulemanske silsile/sprege po čemu je Banja Luka stoljećima bila prepoznatljiva.

Svake subote i nedjelje, prije podne-namaza, u Ferhadija džamiji održava se ramazanska ćurs tribina na kojoj kazuju muderrisi banjalučke medrese i imami Medžlisa Banjaluka.

– U toku sedmice, za studente na području grada Banja Luke, Medžlis Banja Luka u koordinaciji sa Medresom “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” organizuje iftare u prostorijama restorana Medrese, gdje banjalučki studenti zajedničkom iftarskom sofrom osjećaju slast ramazana. Počašćeni smo što veliki broj aktivista Medžlisa čine mladi ljudi koji sa porodicama žive u Banjaluci, trudeći se da očuvaju tradiciju i duhovnost, snažeći se ukrasima ramazanskih aktivnosti kojima šeher Banjaluka odiše – naglasio je ef. Okanović.

Ramazan je ove godine počeo 22. marta i trajat će do 21. aprila 2023. godine kad će muslimani širom svijeta dočekati Ramazanski bajram.  

(FENA) 

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba