fakta.ba

Na današnji dan preminuo general Alagić: “Umro je, ne od srca, već od nepravde”

a današnji dan prije 20 godina preminuo je legendarni komandant…

a današnji dan prije 20 godina preminuo je legendarni komandant Sedmog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) i prvi poslijeratni načelnik Sanskog Mosta Mehmed Alagić.

Posebno se pamti po oslobađanju rodnog Sanskog Mosta, Vlašića, Kupresa i Donjeg Vakufa.

Nadomak Banje Luke

Alagić je uz komandanta Petog korpusa ARBiH Atifa Dudakovića komandovao jedinicama koje su 1995. bile nadomak Banje Luke.

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) su ga kasnije uhapsili, a nakon čega je transportovan u Hag jer je optužen za komandnu odgovornost za ratne zločine u srednjoj Bosni.

Pušten je da se brani sa slobode, a preminuo je 7. marta 2003. godine. Dženaza mu je klanjana u rodnim Fajtovcima pred nekoliko hiljada ljudi.

Simbol obnove i izgradnje Sanskog Mosta

General Alagić bio je simbol bh. otpora, ali i simbol obnove i izgradnje Sanskog Mosta. Umro je, kako je to kazao Alija Izetbegović, ne od srca, već od nepravde.

Sam je general Alagić, nakon svega što mu se dešavalo, kazao: “Najviše bih volio da me pamte samo po imenu i prezimenu”.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba