fakta.ba

Na današnji dan, u opkoljenom gradu, počeo je prvi SFF

Na današnji dan održan je prvi Sarajevo Film Festival.

Bio je to bunt i odgovor grupe enuzijasta na opasadu i ubijanje grada tokom agresije. Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnova civilnog društva, te tako održi kosmopolitski duh Grada, 1995. godine Obala Art Centar pokreće Sarajevo Film Festival.

Od 27. oktobra do 7. novembra u Bosanskom kulturnom centru prikazano je 37 filmova. Festival je otvorio je film ,,Bijeli balon” Jafara Panahija.

Prvi Sarajevo Film Festival bio je zamišljen kao ljetni događaj, međutim, pogoršanje situacije u državi dovelo je do njegovog pomjeranja, zbog čega se održao upravo krajem oktobra. Poznato je i kako je za vrijeme prvog “ljetnog” festivala, u jednom trenutku padao i snijeg.

“Otvorili smo festival 1995. godine, u momentima kada je Sarajevo bilo bombardovano i okruženo snajperima. Prvi SFF održan je onda kada nismo imali hrane, vode ni struje”, objasnio je u jednom od intervjua Mirsad Purivatra, osnivač i dugogodišnji direktor festivala.

Tokom prvog SFF-a prikazani su filmovi iz 15 zemalja, a glavni program predstavljen je na formatu od 35 mm, dok je ostarak ostatak filmova bio na VHS-u. Festival je privukao hiljade gledalaca, a na prvom festivalu nisu dodjeljivane nagrade.

Danas je Sarajevo Film Festival jedan od najboljih u Evropi, međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba