fakta.ba

Na Međunarodni dan maternjeg jezika počinje manifestacija “Dani Instituta za jezik 2023”

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu najavio je različite sadržaje…

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu najavio je različite sadržaje za  manifestaciju ‘Dani Instituta’, koja počinje na Međunarodni dan maternjeg jezika – 21. februara i završava 21. marta na Svjetski dan poezije.

Prema riječima direktora Instituta Jasmina Hodžića, dvije teme direktno su vezane za jezik i školstvo odnosno obrazovni proces, u skladu sa ovogodišnjom temom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Tako je na Međunarodni dan maternjeg jezika planirana izložba ‘Bosanski jezik i školstvo 1823 -2023’, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a u suradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture ‘Preporod’ Sarajevo. Bit će prezentirano stotinjak dokumenata, izvorne arhivske građe, od čega oko 60 posto dosad nije objavljivano. Na istoj lokaciji, u okviru te manifestacije, bit će održana i konferencija sa dvadesetak pozvanih izlagača. Među ostalim, govorit će se o komunikacijskim aspektima nastave maternjeg jezika, funkcionalnoj gramatici i razvijanju jezičkih vještina, reformi obrazovanja, ali i o sadržajima nastave književnosti.

Za obilježavanje 50 godina rada Instituta bit će, u Rektoratu UNSA, promovirana najnovija naučna izdanja (po pet prošle i ove godine), kao i postavljena izložba svih naučnih izdanja Instituta.

Naučna saradnica Instituta za jezik UNSA Erma Ramić Kunić najavila je, među ostalim, predavanja stručnjaka iz Praga i Zagreba te potpisivanje sporazuma o suradnji sa Slavističkim institutom Češke akademije nauka. Izdvojila je i simpozij pod nazivom ‘Kulturno-historijsko naslijeđe bosanskog srednjovjekovlja’. 

Naučni savjetnik Instituta za jezik UNSA Alen Kalajdžija istaknuo je značaj manifestacija koje organizira Institut za jezik. Ovo će, kaže, biti osma po redu te vrste a doprinosi boljem razumijevanju kulturno-historijskog i društveno-političkog aspekta upotrebe službenih jezika i književno-jezičkih tradicija na prostoru BiH. 

Najavio je, u okviru manifestacije Dani Instituta za jezik 2023., među ostalim i posjete Glamoču u Kantonu 10 i Kotor Varoši u bh. entitetu Republika Srpska.

– Naša je želja i tendencija, svake godine uporno govorimo o tome, jeste da svaki pojedinac treba i mora imati pravo na korištenje svoga jezika, a ne onako kako mu neko to drugi propiše. Upravo manifestacija Dani maternjeg jezika, na neki način, obavezuje nas na to. Naše je da barem kažemo – podvukao je. Najavio je i Dane otvorenih dana Instituta za jezik UNSA, za učenike srednjih škola.  

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara. UNESCO je taj datum odredio kao dan kad se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba