fakta.ba

Na SFF-u promovisan film “Heroji Halijarda” s četnicima kao pozitivcima, organizatori kažu da su zatečeni

U okviru programa Sarajevo Film Festivala danas je održan "CineLink…

U okviru programa Sarajevo Film Festivala danas je održan “CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija” na kojem je predstavljen srbijanski film Radoša Bajića “Heroji Halijarda”. O promociji ovog kontroverznog filma organizatori 29. SFF-a kažu da su zatečeni.

Promocija ovog filma veliki je propust organizatora 29. izdanja Sarajevo FIlm Festivala s obzirom da se u ovom filmskom ostvarenju četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu.

Spasavanje savezničkih pilota izvedeno je u organizaciji avijacije SAD-a u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića, a trajalo je od augusta do decembra 1944. godine.

O ovom projektu danas je u Sarajevu govorio Nedeljko Bajić, producent filma i direktor produkcije Constrast studios.

Autor filma Radoš Bajić je u ranijim izjavama govoreći o ovom filmu kazao da je “ovu priču iznio bosonogi srpski narod koji se u tom trenutku našao u najdramtičnijem periodu svoje istorije, ostavljen u beznađu”.

“U tim i takvim uslovima, srpski narod je pokazao svoju humanost, čovjekoljublje, dobročinstvo i herojstvo. Naš projekat zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo, već je priča duboko lična i data je iz vizure jedne srpske porodice kroz čiju se sudbinu prelamaju ključni događaji tog vremena”, rekao je ranije Radoš Bajić.

U opisu filma se navodi da su “Heroji Halijarda” priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija.

Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški nasljednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dvije strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji cijeli jedan narod odvode u sunovrat.

Četnici su u okviru ove operacije učestvovali u spašavanju više od 500 savezničkih pilota, koje su Nijemci oborili iznad Jugoslavije.

Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine. U američkim vojnim krugovima ova spasilačka misija poznata je kao: Operation Halyard.

Igrani film “Heroji Halijarda” realizovan je uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodina u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije. Premijera filma planira se za jesen 2023.

U filmu se pojavljuje skoro stotinu srbijanskih i stranih glumaca među kojima su Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nenad Heraković, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković i drugi.

Ovim povodom organizatori Sarajevo FIlm Festivala su dali svoj komentar:

“Bilo kakav komentar je suvišan, i mi smo zatečeni. Taj programski slot je bio predviđen za predstavljanje budućih filmova i serija ove kompanije. Sve dalje u vezi ovog slučaja ćemo rješavati s ovom kompanijom, jer je prikazan sadržaj koji nije bio dogovoren”, rekla je Andrijana Copf, PR Sarajevo Film Festivala.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba