fakta.ba

Nadbiskup Vukšić o pečaćenju džamije kod Neuma: Moraju se poštovati prava svakog čovjeka

Svima, pojedincima i vjerskim zajednicama, posvuda mora biti omogućeno ostvarivanje…

Svima, pojedincima i vjerskim zajednicama, posvuda mora biti omogućeno ostvarivanje njihovih prava, naglasio je vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić komentirajući dešavanja u Rabranima, općina Neum, gdje su općinske vlasti u pratnji policije izvršile pečaćenje Tucakovića džamije, prenosi Preporod.

Običaj u Katoličkoj crkvi

U Katoličkoj ckrvi je običaj da se biskup suzdržava od komentarisanja događaja koji se nisu dogodili na području njegove biskupile, Vukšić je ipak reagirao i naveo kako niko nikada ne smije biti diskriminiran.

– Sarajevski nadbiskup ni na koji način nije nadležan za područje gdje se nalaze Rabrani, jer je taj kraj daleko izvan njegove nadbiskupije. 

Pa ipak, svjestan važnosti poštivanja svih ljudskih prava, posebno u složenim društvima i svjestan obaveze da svi moraju poštivati zakon te stojeći čvrsto na strani pravde i zastupajući stanovište da pred zakonom svi moraju biti jednaki, smatram da se posvuda i uvijek moraju poštivati vjerska prava svakoga čovjeka i svake vjerske zajednice, što uključuje, također, pravo na doličan molitveni prostor, jer se radi o osnovnim ljudskim pravima – kazao je Vukšić.

Ostvarivanje prava vjerskih zajednica

Također dodaje da svima, pojedincima i vjerskim zajednicama, posvuda mora biti omogućeno ostvarivanje njihovih prava.

– Pri tome, vjerske zajednice u ostvarivanju svojih prava moraju dosljedno poštivati pravedne zakone, a nadležna vlast u svakoj situaciji i za svakoga mora na jednak način primjenjivati zakon. 

To jest, niko i nikada ne smije biti diskriminiran, nikome ne smiju biti uskraćena ljudska prava niti iko smije kršiti pravedan zakon. 

Nadbiskup moli Boga da razboriti ljudi, u skladu sa zakonom i iznesenim načelima, nađu pravedno rješenje u ovom slučaju kao i na svakom drugom mjestu u svijetu gdje postoje nesporazumi – istakao je nadbiskup vrhbosanski Vukšić za Preporod.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba