fakta.ba

NAJNOVIJI PODACI: U zemljotresu u Turskoj poginula 1.762 osoba, a više od 11.119 povrijeđenih

Prema najnovijim informacijama, najmanje 1.762 osoba je poginula, dok je…

Prema najnovijim informacijama, najmanje 1.762 osoba je poginula, dok je 11.119 povrijeđeno u zemljotresima koji su danas pogodili južne dijelove Turske. Najnovije informacije o broju stradalih u zemljotresima, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu, saopćio je ministar zdravstva Fahretin Kodža.

Kodža je na konferenciji za novinare potvrdio da je broj poginulih povećan na 1.651, a broj povrijeđenih na 11.119. Dodao je također da je u zemljotresima urušena 3.741 zgrada.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Rihteru pogodio je jutros jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazardžik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Dijarbakir, Adana, Adijaman, Malatija, Osmanije, Hataj i Kilis su teško pogođene zemljotres. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu. Brojne spasilačke ekipe su i dalje na terenu i nastavljaju sa potragom za preživjelima ispod ruševina u više turskih gradova.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine.


Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba